Вие сте тук
Начало > АРТ > Театър > „ЖИВОТ И СЛОВО ПРАВЕДНОГО КЛИМЕНТА“ СЪС СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА

„ЖИВОТ И СЛОВО ПРАВЕДНОГО КЛИМЕНТА“ СЪС СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА

В Софийски университет „Св. Климент Охридски“ започна единственото по рода си в международен мащаб 7 дневно театрално случване „Живот и слово праведного Климента“.
Събота и неделя студентите на Софийски университет, граждани и гости на столицата имаха възможност да се докоснат до „Слово за Рождество Христово“ и „Слово за Богородица“ в пространствата на Богословски факултет и Университетската библиотека.

Сценичната визия е провокирана от познати и недотам познати ритуали, празници и мистична обредност. По всичко спектаклите напомнят за тайнство, литургия, въплътена в слово, жест, усещания, докосвания, трепети във физическото и духовното, осветено от православното и християнското. Това са едни своеобразни литургии, пласиращи се колкото в лоното на религиозното, толкова и в лоното на светското – две неотделими една от друга нагласи в живота и творчеството на Св. Климент Охридски.

С размах големият български актьор Стефан Попов пресъздаде словата на нашия учител – Св. Климент, с телата си му акомпанираха Петя Йосифова, Георги Арсов и Валерия Димитрова, а с гласовете си хорът на Националната гимназия за древни езици и култури.

Проектът се финансира със съдействието на Министерство на културата и Фонд научни изследвания на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

До края на 7 дневните театрални случвания можете да видите:

„Слово за Лазар“
Понеделник от 17:00 часа, Северно крило на Ректората на СУ, складови помещения в мазето
„Слово за възкресението“
Вторник от 17:00 часа, Биологически факултет, централно фоайе
„Слово за Светите тайни и Светото причастие“
Сряда от 17:00 часа, Музей на Софийски университет
„Слово за Светата троица и Сътворението“
Четвъртък от 17:00 часа, Фоайето към Аулата на СУ
„Слово за словата на Св. Климент“
Събота от 18:00 часа, Театър-лаборатория „Алма Алтер“

Top