Вие сте тук
Начало > EXCLUSIVE > ЩИЛЯН: КРИСКО И СЛАВИ МЕ ОКРАДОХА!

ЩИЛЯН: КРИСКО И СЛАВИ МЕ ОКРАДОХА!

Песента на дуета Слави Трифонов и Криско „Гледай как се прави“, която се превърна в мегахита на 2018-а и има над 23 милиона гледания в „Ютюб“, се оказа крадена.

Тя всъщност е кавър на старата ромска чалга „Тошка“ в изпълнение на Щилян и оркестър „Китка“, научи „България Днес“. Това се разбра броени дни след като Дългия осъди „Господари на ефира“ за 13 бона за ползване на кадри от предаването му „Шоуто на Слави“. Но оказа се, че самият Трифонов използва чужд авторски труд, без да си плаща.

„Тошка“ е мое авторско парче и беше тотален хит през 90-те, който хората помнят и до днес. След като излезе дуетът на Слави и Криско, честно казано, се зарадвах, че моята музика отново е актуална. Много хора ми се обадиха да ми кажат, че веднага са се сетили за мен“, разказа пред „България Днес“ Щилян.

„Именно Слави пее моя текст: Както те обичам, ще те открадна, а ако не мога, ще ги убия“. Очаквах да ми звънне поне от уважение, защото се и познаваме. Преди години е идвал на мои участия, черпил ме е в заведения. Той е голяма звезда. Не искам пари, не ме разбирайте погрешно. Ясно е, че един лев не съм видял от това, че са заимствали от моята песен. Но можеше Слави да ме покани поне в шоуто си, да ми направи малко реклама и на мен“, споделя откровено ретро поп-фолк певецът.

Щилян признава, че не се е сещал да се консултира с адвокат по случая и е ядосан по-скоро на Криско, защото той е продуцент на продукта.

„Доколкото разбрах, Криско е продуцентът, Слави си е изпял частта и не вярвам да ходи по участия, но виж Криско изкарва пари от участия, на които пее песента. Той със сигурност трябваше да ми се обади“, разсъждава изпълнителят.

Авторът на „Тошка“ все още живее в родния си град Сливен и продължава да пее по участия. Категоричен е, че хората му споделят, че харесват повече неговия вариант на хита.

Една от последните снимки, които Щилян е споделил в профила си във фейсбук, е с футболиста Благой Георгиев-Джизъса, който явно също е от почитателите на автентичната чалга музика.

На видео, в което Криско съобщава, че ще гостува в шоуто на Дългия, Щилян се обръща към рап певеца с ироничната покана: „Имам още 6 албума с авторски песни, давай! И много поздрави на Слави“.

Top