Вие сте тук
Начало > FAMOUS > ГОЛЯМАТА ВАЛЯ БАЛКАНСКА ЧУКНА 75

ГОЛЯМАТА ВАЛЯ БАЛКАНСКА ЧУКНА 75

На 8 януари рожден ден празнува голямата българска народна певица Валя Балканска. Днес тя навършва 75 години. Родена през 1942 година в смолянското село Арда, тя започва кариерата си през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопа“ – Смолян.

В репертоара й, представян по цял свят, влизат песни като „Шар планино“, „Девойко, бално ли ти е“, „Триста са пушки пукнали“, „Хайдутине се молеха“, „А бре, юначе лудо и младо“, „Горо ле, горо зелена“ и други, а най-известното й изпълнение е „Излел е Дельо хайдутин“.

Песента в нейно изпълнение лети в Космоса, след като през 1977 г. изпълнението е включено в Златната плоча на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“.

Израства в голямо семейство с още 4 братя и сестри. По повод своя 60-годишен юбилей и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство, през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден „Стара планина“. През декември 2005 г. народната певица получава звездна плоча в българската Алея на славата. Елена Хайтова, дъщеря на Николай Хайтов, пише книгата си „Сама сред звездите“ за Валя Балканска.

Пяла е пред световни лидери като Бил Клинтън, Леонид Брежнев и папа Йоан Павел II. Има три деца и петима внуци. Вече е и прабаба. Обича Смолян и винаги е твърдяла, че на своето ранчо над града се чувства най-свободна. Сама отглежда зеленчуци и плодове в градината си.

Top