Вие сте тук
Начало > Новини > „РЕПОРТЕРИ БЕЗ ГРАНИЦИ“: БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е НА 109-ТО МЯСТО ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО

„РЕПОРТЕРИ БЕЗ ГРАНИЦИ“: БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е НА 109-ТО МЯСТО ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО

България е на 109-о място в класацията за свобода на медиите на „Репортери без граници“, която се съдържа в доклада на организацията, публикуван днес. Класацията или така наречения Индекс за свобода на медиите по света наброява 180 държави.

България се е изкачила с четири места в индекса в сравнение с миналата година, когато е била на 113-о място. На България е поставена и оценка 35,01.
Оценката на страните, подредени в индекса, се формира въз основа на специална методология, подробно представена в сайта на „Репортери без граници“.

Методологията включва няколко критерия, като медийна независимост, самоцензура, плурализъм, законова рамка, прозрачност, качество на инфраструктурата в подкрепа на създаването и изготвянето на новини и информация. За сформиране на оценката има и въпросник от 87 въпроса, свързани с гореспоменатите критерии, съобщава Дарик.

Най-високата оценка е 0, което означава пълна свобода на медиите, а оценка 100 означава тотална липса на свобода на медиите. За сравнение Норвегия, която е начело в индекса, има оценка от 7,60, а страната в дъното на класацията – Северна Корея, която е на 180-о място, има оценка 84,98, тоест няма страна нито с максималната, нито с минималната оценка.

Top
>