Вие сте тук
Начало > Любопитно > КАКЪВ Е 10-ДНЕВНИЯТ ПЛАН, КОЙТО ЩЕ СЕ ЗАДЕЙСТВА, КОГАТО КРАЛИЦАТА СИ ОТИДЕ

КАКЪВ Е 10-ДНЕВНИЯТ ПЛАН, КОЙТО ЩЕ СЕ ЗАДЕЙСТВА, КОГАТО КРАЛИЦАТА СИ ОТИДЕ

елизабет кралица

Сайтове, предимно отвъд океана, пуснаха слухове, че Елизабет Втора си е отишла. Това, че се разболя от Covid-19 и се оплака, че трудно се движи, очевидно даде повод за подобни мрачни спекулации. „Radaronline“ описа някои от публикациите и съобщи, че Кралицата е жива, макар и в не много добра форма. От Бъкингам няма изявление относно здравословното й състояние.

Елизабет е на 95 години и макар че много хора се надяват бързо да се излекува и да празнуват платинения й юбилей през юни, резонно изскочиха въпроси какво ще стане, ако тя си отиде от този свят.

Когато настъпи земният й край, ще се задейства план „Operation LONDON BRIDGE“ от правителството на Обединеното кралство. Той беше разкрит от „Политико“ през есента на 2021 г.

КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ ВТОРА СПИРА ВСЯКАКЪВ АЛКОХОЛ

През годините се появиха предположения, че министър-председателят ще бъде уведомен чрез телефонно обаждане от секретаря на Нейно Величество, който по протокол ще му каже: „Лондонският мост падна“, както и че за смъртта ще бъде обявено чрез новинарска публикация в Press Association.

Планът е 10-дневен. За тези неща се заговори, защото през октомври Елизабет Втора пропусна двудневно пътуване до Северна Ирландия, следвайки съвета на лекарите си да си почине, и прекара нощта в болницата на крал Едуард VII в Мерилебон – първата й нощувка в медицинско заведение от осем години.

В документите, до които са се добрали от „Политико“, се казва, че премиерът и неговият кабинет ще посрещнат ковчега на кралицата на гара „Сейнт Панкрас“ и новият крал Чарлз ще предприеме обиколка на Обединеното кралство в дните преди погребението.

Ето подробности за графика за 10-те дни между смъртта на кралицата и погребението й.

В часовете след смъртта на кралицата ще се проведат интензивни обаждания и съобщения. Ще бъдат информирани министър-председателят, секретарят на кабинета (най-високопоставен държавен служител на Великобритания) и редица от най-висшите министри и длъжностни лица. Премиерът ще бъде информиран от личния секретар на кралицата, който също ще съобщи на службата на Тайния съвет, която координира работата на правителството от името на монарха.

Вътрешно това е наричан Денят Д – от английски D-day, „death day“.

Кралското семейство ще направи „официално изявление“, съобщаващо новината на обществеността.

В документите, видени от „Политико“, те са инструктирани да кажат: „Току-що бяхме информирани за смъртта на Нейно Величество Кралицата“. На министрите ще бъде казано: „Изисква се дискретност“.

КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ МОЖЕ ДА СЪДИ ПРИНЦ ХАРИ

Министрите и висшите държавни служители също ще получат имейл от секретаря на кабинета, чийто текст гласи: „Скъпи колеги, с тъга ви пиша, за да ви информирам за смъртта на Нейно Величество Кралицата“.

След получаване на този имейл флаговете в Уайтхол ще бъдат спуснати наполовина. Целта е това да стане в рамките на 10 минути.

От Даунинг стрийт изразиха опасения, че това би било невъзможно, понеже трябва да наемат служител, който да отговаря специално за знамето, тъй като не винаги има някой, който може да го свали.

Парламентът на Обединеното кралство и законодателните органи в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще прекъснат работа. Ако парламентът не заседава, той ще бъде отзован.

Уебсайтът на кралското семейство ще се промени на черна страница с кратко изявление, потвърждаващо смъртта на кралицата. Уебсайтът на правителството на Обединеното кралство – GOV.UK – ще покаже черен банер в горната част. Всички страници в социалните медии на правителствените ведомства също ще показват черен банер и ще променят снимките на профилите си с герба на ведомството.

Кралското семейство ще обяви планове за погребението на кралицата, което се очаква да се проведе 10 дни след смъртта й.

Премиерът ще бъде първият член на правителството, който ще направи изявление. Всички останали членове на правителството ще бъдат инструктирани да не коментират, докато премиерът не се произнесе.

Министерството на отбраната ще организира салюти, ще бъде обявена национална минута мълчание.

След това премиерът ще проведе аудиенция при новия крал, а в 18:00 часа крал Чарлз ще произнесе обръщение към нацията.

Ден 1

В 10 часа сутринта в деня след смъртта на кралицата, Съветът за присъединяване ще бъде свикан в двореца Сейнт Джеймс, за да провъзгласи крал Чарлз за нов суверен. Той ще бъде помолен да се закълне в лоялността към парламента и църквата на Англия. От своя страна, камарата на парламента ще бъде призована да се закълне в лоялността към него.

Стотици тайни съветници, включително премиерът и висшите министри, ще бъдат помолени да присъстват, като се очаква господата да носят костюми с черни или тъмни вратовръзки. Не трябва да имат украса или декорации по дрехите.

Парламентът ще се събере, за да приеме и отправи съболезнователно послание. Всички останали парламентарни дейности ще бъдат спрени за 10 дни. Депутатите ще отдадат почит в Камарата на общините.

В 15:30 часа премиерът и кабинетът ще направят аудиенция при новия крал. На министрите ще им бъде казано да не водят съпругите си.

Ден 2

Ковчегът на кралицата трябва да бъде поставен в Бъкингамския дворец.

Ако кралицата почине в Сандрингам, нейната резиденция в Норфолк, Източна Англия, тялото й ще бъде пренесено с кралски влак до гара „Сейнт Панкрас“ в Лондон, където ковчегът й ще бъде посрещнат от премиера и министрите от кабинета.

Ако тя си отиде в Балморал в Шотландия, ще бъде активирана операция UNICORN, което означава, че тялото й ще бъде пренесено до Лондон с кралски влак, ако е възможно. Ако не, ще бъде задействана операция OVERSTUDY, което означава, че ковчегът ще бъде прехвърлен със самолет. Премиерът и министрите ще посрещнат ковчега при всички случаи.

Ден 3

Сутринта крал Чарлз ще бъде в Уестминстър Хол, където ще приема съболезнования.

Следобед той ще предприеме обиколка на Обединеното кралство, която ще започне с посещение на шотландския парламент и служба в катедралата „Сейнт Джайлс“ в Единбург.

Ден 4

Крал Чарлз ще пристигне в Северна Ирландия, където ще приема съболезнования в замъка Хилсбъро и ще присъства на служба в катедралата „Света Анна“ в Белфаст.

Ще се проведе репетиция за операция LION – шествието с ковчега от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец.

Ден 5

Шествието от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец ще се проведе по церемониален маршрут през Лондон. След пристигането на ковчега ще има служба в Уестминстър Хол, най-старата съществуваща част от Уестминстърския дворец, издигната през 1097 г. от крал Уилям II.

елизабет elizabet kralica

Ден 6 – Ден 9

Кралицата ще лежи в Уестминстърския дворец в продължение на три дни, в операция с кодово име ПЕРО. Ковчегът й ще лежи в средата на Уестминстър Хол, която ще бъде отворена за обществеността 23 часа на ден. Ще се издават билети за VIP лица, за да могат да имат времеви интервал.

В шестия ден ще се състои репетиция за погребалното шествие. На седмия ден крал Чарлз ще пътува до Уелс, отново, за да приема съболезнования, този път в уелския парламент и да присъства на служба в катедралата „Лиандаф“ в Кардиф.

Министерството на външните работи е натоварено със задачата да организира пристиганията на държавни глави и VIP лица от чужбина, като има опасения относно това как да се организира влизането на значителен брой туристи в страната, ако кралицата умре по време на пандемията на коронавирус.

КРАЛИЦАТА УСМИХНА ВСИЧКИ С ЯРКИТЕ СИ ТОАЛЕТИ В ШОТЛАНДИЯ

Министерството на вътрешните работи отговаря за мерките за сигурност, а правителственият секретариат за национална сигурност и разузнавателните служби ще бъдат в повишена готовност за всяка нарастваща терористична заплаха.

Министерството на транспорта изрази опасения, че броят на хората, които може да искат да пътуват до Лондон, може да създаде големи проблеми за транспортната мрежа и да доведе до пренаселеност в столицата.

Има притеснения и за най-лошия сценарий, при който Лондон буквално става „пълен“, претъпкан за първи път с хора до степен на критична точка. Бяха изразени и опасения относно недостиг на стюарди за контрола на тълпата.

Премиерът и кралицата се договориха денят на държавното погребение да бъде „Ден на национален траур“. Това също би довело до проблеми с планирането. Ако погребението е през уикенда или съществуващ празник, допълнителен почивен ден няма да има. Ако погребението е в делничен ден, правителството не планира да нареди на работодателите да дадат на служителите почивен ден – в документите се казва, че това е въпрос между шефовете и техния персонал.

Ден 10

Самото държавно погребение ще се проведе в Уестминстърското абатство.

По обяд в цялата страна ще има две минути мълчание. Шествия ще се проведат в Лондон и Уиндзор.

Ще има тържествена служба в параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор, а кралицата ще бъде погребана в мемориалния параклис на крал Джордж VI на замъка.

Top
>