Вие сте тук
Начало > Новини > 179 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕВСКИ

179 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕВСКИ

България отбелязва днес 179 години от рождението на Васил Левски. По традиция център на тържествата е родния град на Апостола на свободата – Карлово. Сутринта в храма Свети Николай ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите на церемонията ще се отправят към гроба на майката на Левски Гина Кунчева, където ще поднесат венци и цветя в знак на преклонение. С литийно шествие карловци и гости на града ще се оправят към площад „20-ти юли“.

Там те ще бъдат посрещнати участниците в Националния туристически поход: „По стъпките на Васил Левски“ като преди това ще бъдат издигнати знамената на България и град Карлово и ще бъде отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му.

В официалната програма за днешния ден са предвидени концерти, литературни четения, както и представяне на туристическия комплекс „Старинно Карлово“. По традиция вечерта ще бъде изнесено с войнски почести знамето на Карловския революционен комитет, след което ще се състои тържественият митинг – заря с начален час 21 часа.

В Ловеч годишнината от рождението на Апостола ще бъде отбелязана с поднасяне на цветя и венци на най-големия паметник на Левски у нас. Тържествено честване ще има и на Къкринското ханче, което е превърнато в първия музей, посветен на живота и делото на Левски преди 85 години. Венци и цветя ще бъдат поднесени и пред барелефа на Левски в двора на ханчето. Там ще бъде прожектиран документален филм за откриването на Къкринското ханче като музей и показана новата му експозиция. Честванията в Ловеч ще завършат със заупокойна лития в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“и концерт на квартет „Светоглас“ .

Във Велико Търново за безплатни посещения ще бъдат отворени музеят „Възраждане и Учредително събрание“ и музеят „Затвор“, в чиито експозиции се съхраняват реликви на Васил Левски. В центъра на града ще има общоградско честване с участието на почетен караул от Националния военен университет „Васил Левски“. След поднасянето на венци на признателност, курсантите ще преминат в тържествен марш пред паметника на патрона на военния университет.

Top
>