Вие сте тук
Начало > Спорт > 40 000 АПЛОДИРАХА СТОИЧКОВ НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАДИОН

40 000 АПЛОДИРАХА СТОИЧКОВ НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАДИОН

Над 40 000 души на националния стадион „Васил Левски“ и най-близките хора и приятели на Христо Стоичков отпразнуваха подобаващо 50-годишния юбилей на легендата.

Отбор на бившия нападател, кръстен „№8“, се изправи срещу сборен тим на световните звезди, а зрелищният двубой завърши 4:1 за „домакините“.

„Искам да благодаря на всички мои колеги, треньори, приятели, всички, които са били с мен. На тази великолепна публика, която ни подкрепяше в трудните моменти. Играл съм на много места по света – в Испания, Италия, Италия, но като нашата публика никъде съм срещал“, сподели Стоичков преди да излезе на терена.

Легендата се разплака, когато бе отдадена почит на починалия Трифон Иванов. Стоичков подари фланелка на България с надпис „Иванов“ на гърба на децата на покойника и едва овладя емоциите си.

христо стоичков

При представянето си пък Христо Стоичков се обърна към публиката с думите: „Голямо благодаря! Без вас никога този стадион нямаше да бъде пълен и златните момчета нямаше да сме там, където сме. Благодаря на всички, на моето семейство, на всички вас приятели! Този празник е за вас“, каза бившият нападател.

Отборът на легендата започна мача в бяло, а световните звезди играха с червени екипи. Фантастичен гол на Красимир Балъков даде аванс на отбора тима на Стоичков. Бившият капитан националния отбор стреля мощно от около 17 метра, топката се удари в горната греда и Хорхе Кампос остана безпомощен. До почивката Стоичков три пъти имаше възможност да се разпише, но не успя, като веднъж Кампос се намеси както в най-добрите си години.

На полувремето над София започна да се излива порой, но това не помрачи доброто настроение на участниците в него. Минути след подновяването на играта Димитър Бербатов дори удвои, засичайки с глава перфектно центриране на Стоичков.

Секунди преди началото на втората част Стоичков показа голямата изненада за феновете. Камата извади от тунела на „Васил Левски“ трофея от Шампионската лига, който бе спечелен от „Барселона“ преди точно 22 години. Той и няколко негови съотборници от този тим, сложиха оранжеви фланелки с №14 в памет на треньора на шампионите Йохан Кройф и вдигнаха купата.
стоичков
Малко след това Камата отстъпи мястото си на терена на Мартин Петров. Крилото, което през цялата си кариера бе сравняван със своя идол, имаше нужда само от няколко минути, за да направи резултата 3:0. След час игра Стоичков започна да прави почетната си обиколка, а междувременно Людовик Жюли намали резултата с техничен удар.

В 65-ата минута „№8“ великодушно получи правото да изпълни дузпа, свирена от Атанас Узунов и зад топката логично застана Стоичков. Легендата стреля в противоположния ъгъл на Кампос, топката се чукна в дясната греда и влезе в мрежата, след което бе сложен и край на двубоя.

След последния съдийски сигнал Стоичков повика двете си дъщери на терена и се обърна към публиката. „Без вас нямаше да ни има нас, нямаше да има победи, нямаше да има лято `94“, каза бившият национал.

Шоуто завърши със задължителната заря, която Стоичков изгледа в мълчание и със сълзи в очи./Дневник

Top
>