Вие сте тук
Начало > Любопитно > 7 НАЧИНА ДА ИЗБЕГНЕШ КАПАНА НА РЕВНОСТТА

7 НАЧИНА ДА ИЗБЕГНЕШ КАПАНА НА РЕВНОСТТА

love-revnost

Моят отговор беше „О, няма проблем. Аз също спах с някого преди пет месеца“.Шок и паника от другата страна! Дали излъгах момчето или не е повод на друга статия. Но случката ми помогна да разбера, че напълно и окончателно съм изтръгнала жилото на ревността от сърцето си.

Процесът беше бавен, мъчителен и безмерно болезнен. В началото раната кървеше силно, после леко капеше, а сега е напълно заздравяла. Последно ревнувах, когато бях на 18 и разбрах за забежките на първото си до онзи момент гадже. Разбрах какво означава да се стопиш от мъка – буквално! – за седмица бях изяла не повече от парче диня.

Когато стъпи на крака реших, че трябва да избера – любовният инцидент да бележи живота ми (да ревнувам мъжете, да ги следя, да им нямам доверие) или да забравя и продължа. Избрах второто и с изключение на някои временни спънки, никога не съм поглеждала на партньорите си с ревниво око. Предпочитам да им вярвам, а ако ме излъжат – здраве да е. Разбира се, понякога усещам как пипалата на ревността леко се прокрадват към съзнанието ми и ги допускам – било полезно в малки дози, така казват. Просто се опитвам да ги контролирам, доколкото е възможно.

ЕТО КЪДЕ НАЙ-ЛЕСНО ДА СИ НАМЕРИШ НОВО ГАДЖЕ

Но какво да направиш, ако ревността те изгаря като пожар, всеки път щом видиш гаджето ти да хвърля поглед към друга жена на улицата? Д-р Робърт Лийхи, автор на книгата ‘The Jealousy Cure’ (от англ. „Лек за ревността“) обяснява, че ревността е повсеместна – дори кучето ти може да я изпита, ако доведеш нов домашен любимец вкъщи. „Ревността понякога присъства като част от връзката – обяснява той. – Ако го отричате, няма да успеете да се справите с нея.“

Докторът накратко казва, че няма любов без ревност. Ето седем начина, които ще ти помогнат да се справиш с неизбежната емоция.

1. Осъзнай, че ревността (в малки дози) е добър знак.

Ревността не е безпричинна. И не е предизвикана само от това, че приятелят й е харесал снимка на бившата си по бански.

Когато първо започнеш да се срещаш с някого, защото не си толкова инвестирана и нямаш какво да губиш. С напредването на връзката и двамата станете по-свързани, възможно е да започнеш да изпитваш повече ревност. Правиш го, защото знаеш, че взаимоотношенията ви имат значение. Това е положението – колкото по-интимна връзка имате, толкова по-чести ще за изблиците, без значение колко спокойна и рационална искаш да бъдеш. Но това е добър знак, защото разбираш колко си привързана.

2. Подкрепяйте чувствата един на друг.

Ако си способна да признаеш, че ревността е естествено чувство, същото трябва да направи и партньорът ти. Последното нещо, което искаш е той да ти се сопне, когато му напишеш невинно съобщение с въпрос къде е ходил толкова късно.

Партньорът ти трябва да е наясно, че когато е във връзка трябва да прави компромиси и да жертва част от свободата си. Ако ти напълно основателно се тревожиш за него, той не бива да ти се кара, а да разбере защо се чувстваш така.

Едни от най-лошите начини да се справиш с ревнив партньор е да му кажеш „Това е твой проблем“ или „Не съм направил/а нищо“, когато се опитваш да успокоиш нервите му. Това е все едно майка да казва на бебето си „Какво ти става? Спри да плачеш!“. Много по-добре е да се опитваш да вникнеш в мисленето на партньора, да го разбереш. „Разбирам те“ е много по-добра реакция. Ако ти си ревнивата, трябва да очакваш такова отношение и обратното.

КОГА Е ОПАСНО МЪЖЕТЕ ДА СТАВАТ БАЩИ?

3. Направи си график на ревността.

Непрекъснато се притесняваш заради секси колежката или бивша приятелка на гаджето си (макар да знаеш на 1000%, че няма нищо притеснително)? Има упражнения, които ще облекчат положението ти.

Състави си график на ревността – определено време от деня или седмицата. Тогава и само тогава ти е разрешено на се отдаваш на лошите си мисли. Да кажем, че ненадейно те сполетяват подозрения в 10 ч. сутринта. Запиши ги в бележник и забрави за тях на секундата. Ще ги анализираш в определения от графика си за ревността време. Така не се разсейваш и не проваляш деня си, способна си да се концентрираш върху позитивни изживявания. Има голяма възможност напълно да си забравила неприятните емоции, описани в тефтера, докато дойде време да ги обмислиш.

Друга интересна техника, която можеш да приложиш е „доскучаванка“. Кажи изречението „Гаджето ми изневерява“ и го повтаряй в продължение на 10 минути, докато не се отегчиш до смърт. И двете техники работят само, ако си сигурна във верността на партньора си и единственото, което те притеснява са твоите безпочвени обвиненя.

4. Занижи очакванията си.

Помисли – какви са основните ти принципи в една връзка? Ако сред тях са неща от типа „Партньорът ми не може да бъде привлечен физически от други жени или да флиртува с тях“ или „Винаги трябва да знам какво прави мъжа ми“, то ревността ти със сигурност бушува нонстоп.

Пречат ти вярванията, които сама се опитваш да си наложиш. Ако те са прекалено идеалистични, ще ти е по-лесно да затънеш в блатото на ревността.

5. Прецени кои са токсичните ти навици.

Самите действия, които мислиш, че ти дават увереност (разпитване на партньора, проверяване на телефона и имейлите му, проверяване на бившата му в социалните мрежи) ще те направят още по-неспокойна, ако не откриеш нищо.

Гореописаните механизми за справяне с ревността те отдалечават от партньора, с който искаш да се почувстваш по-близка. Не превръщай любопитните погледи към Facebook съобщенията му в пълнокръвен навик, защото той постепенно ще превземе живота ти.

КАК ДА СКЪСАШ С НЯКОГО, НА КОГОТО НЕ МУ ПУКА?

6. Вярвай на инстинкта си.

Разбира се, понякога чувстваш ревност или просто неясно подозрение относно дадена ситуация. Сигурна си, че чувствата ти не са предизвикани просто заради това, че си влюбена в партньора си.

Ревността е своеобразна алармена система. Тя може да ти даде сигнал да си решителна и да запиташ партньора си какво става право в очите. Да кажем, че мъжът ти от време на време се среща с бившата си за по питие. Действията му те карат да се чувстваш некомфортно. Ти си в правото си да му кажеш мислите си на глас, за да обсъдите ситуацията и да стигнете до решение. Не се примирявай с твърденията му, че си параноична. Той трябва да те изслуша!

7. Бъди сигурна, че предателството няма да те довърши.

Според проучванията, хората, които вярват, че нямат други алтернативи след края на дадена връзка, са много по-ревниви. Зависимостта към партньора превръща любовта ви в химера, която според теб не може да бъде разрушена. Вкопчваш се в тази фантазия и не можеш да повярваш, че би изчезнала.

Ревността може да ти помогне да осъзнаеш колко точно държиш на партньора си или да забележиш червени флагове във връзката ви. Това, което не може да направи е да попречи на приятеля ти да изпраща мръсни съобщения на колежката си или да спи с друга под носа ти. Най-доброто, което можеш да сториш е да споделяш с него тревогите си и да не позволяваш на ревността да те погълне. Всичко останало е извън твоя контрол – но ти ще оцелееш, дори връзката ти да отиде по дяволите. Точно както направих и аз.

Top
>