Белослава напълни зелка с наденица и праз на Бъдни вечер

secret.bg
От secret.bg 2 Мин Четене

Белослава показва бърза и лесна рецепта, с която традиционно гали небцето на любимите си хора по Коледа – пълнена зелка. В предаването „Вкусът на България“, на Бъдни вечер от 12,30, зрителите ще видят как на живо певицата свещенодейства в кухнята.

„Представих зелка, като гигантска сарма, която може да стане звездата на вашата празнична трапеза“, казва тя. После дава подробности, пише „България днес“.

„Разлиствате, разтваряйки лист по лист зелката и като стигнете сърцевината, я отрязвате. За плънката ви трябват 1 кг сурова наденица с праз, три стръка праз, 250 гр. ориз и 200 гр. стафиди. Запържваме само праза, оризът и стафидите. Добавяме към обелената вече наденица в купа и овкусяваме малко , защото в каймата си има всичко. Размесваме добре. Започваме да пълним разтворената зелка от вътре, като на всеки лист слагаме лъжица плънка и затваряме, пак лъжица плънка и затваряме, оформяйки във формата, в която си е била зелката. Завързваме звездовидно с канап и варим един час на среден огън. После печем във фурната, изливайки водата на 200 градуса, пак около час до златист загар.
Оставете под капак час да си почине преди сервиране.
За финал залейте със запържено масло с червен пипер“, съветва тя и пожелава весели празници на всички.

Сподели тази статия