Вие сте тук
Начало > Любопитно > ЗАЩО БРАДАТА Е ПОЛЕЗНА ЗА ЗДРАВЕТО НА МЪЖА?

ЗАЩО БРАДАТА Е ПОЛЕЗНА ЗА ЗДРАВЕТО НА МЪЖА?

beard

Наличието на брада е сред водещите актуални тенденции. Съвременните мъже вече не просто си пускат лицево окосмяване, но и полагат старателни грижи за него.

Брадата обаче не е само последен писък на модата и прави мъжа по-харесван от някои жени, но е и полезна за здравето и дори може да помогне за предпазване от рак, пише в. „Дейли стар“, позовавайки се на международния проучвания.

Скорошно австралийско изследване например установи, че брадясалото мъжко лице е защитено от между 90 и 95 процента от вредните ултравиолетови слънчеви лъчи, които могат да причинят рак на кожата.

Според авторите му от университета на Южен Куинсланд, макар да не е толкова ефикасна, колкото слънцезащитен продукт, брадата все пак играе съществена роля за блокиране на вредните лъчи. Проучване показва също, че лицевото окосмяване е от полза и за мъже, страдащи от астма, тъй като прахът полепва по него, вместо по дихателните им пътища.

Брадата освен това задържа по-големи количества влага, което я прави „съюзник“ срещу „вятърно изгаряне“ – слънчево изгаряне, получено при хладно или облачно време. По-рядкото бръснене освен това е свързано с понижен риск от врастване на космите и съответно от бактериални инфекции.

Експертите напомнят, че въпреки здравословните ползи от брадата, неправилното й поддържане крие риск от разпространение на инфекции.

Top
>