Вие сте тук
Начало > Любопитно > 10-ТЕ НАЙ-ДОБРИ ГРАДА ЗА КОЛЕДНА ВАКАНЦИЯ

10-ТЕ НАЙ-ДОБРИ ГРАДА ЗА КОЛЕДНА ВАКАНЦИЯ

Навръх Коледа ви запознаваме с една изключително красива класация. Това са 10-те най-красиви коледни градове, в които ще си прекарате страхотно за празниците, подредени от CNN.

Страсбург, Франция

Градът се превръща в изключителна визуална и гастрономична приказна страна благодарение на редицата тематични коледни базари. На различни 12 места са подредени множеството щандове, а всяка страна градът домакинства други страни. Освен традиционния базар в Страсбург може да се полюбуваме и на коледния панаир с улично изкуство и жива музика.

Ню Йорк, САЩ

Напълно адекватно е да срещнем Ню Йорк в тази класация. Централно място в коледните тържества заема Rockefeller Center, чиято ледена пързалка предлага възможности за забавления в последните 8 десетилетия. От 1931 година датира традицията за украсяване на празничната елха. Срещу сградата пък е коледният спектакъл, домакинстван от Radio City.

В Сентрал парк може да караме кънки и да се състезаваме с карате върху двете изкуствени езера. В югюзопадния ъгъл на парка можем да намерим част от празничния базар Columbus Circle, където ще срещнем над 100 продавачи на дрехи, храни, напитки и подаръци.

Няма как да пропуснем топ магазините на Пето авеню, където най-големите имена в модата се включват в коледния дух, превръщайки магазините си в разтапящи сърцето гледки.

Залцбург, Австрия

Снежни планини, коледни базари и барокова архитектура. Така можем да опишем родния град на Моцарт, където е сниман филмът “Звукът на музиката”. Именно там е роден тоталния коледен хит “Тиха нощ, свята нощ”. Първото изпълнение на песента е през далечната 1918 година.

Традиция е през декември местните да се обличат като крампуси  – ужасяващи алпийски чудовища, за да върлуват по улиците, за да наказват палавите дечица.  На места дори си спретват надбягвания.

Малта

Една от изненадите в тази класация е Малта, но тя заслужава напълно мястото си. На острова може да видим на няколко места сцени, пресъздаващи Рождество Христово. Всяка година местните отварят гаражите или кепенците си, за да покажат своите коледни ясли.

В централната част на столицата Валета цари коледен дух с певци на коледни песни пред бароковата църква St. John’s Co-Cathedral по време на коледните пости и ослепителни коледни светлини на Republic Street.

Manoel Theater е известен с ежегодната си коледна пантомима. А посещението на частния Малтийски музей на играчките, в който са изложени кукли, войници и влакови композиции, връща трогателни спомени от детството.

Нюрнберг, Германия

Нюрнбергският коледен базар е германска институция и всяка година привлича над два милиона посетители. Сред основните атракции са гигантско дървено Виенско колело, старомодна въртележка и парен влак.
Съветът на Коледния пазар в Нюрнберг гарантира, че там се продават единствено саморъчно направени играчки и празнични сладки. Никакви пластмасови гирлянди масово производство.
200-те подбрани продавачи на пазара подреждат щандовете си доста впечатляващо, тъй като се съревновават за наградата „Най-красив дизайн на щанд“.Възрастните могат да се насладят на пикантния джинджифилов хляб и греяно вино. За децата има музей на играчките, а Германският железопътен музей е хит сред представителите на всички възрасти.

Рованиеми, Лапландия, Финландия

Макар че според легенди от 20-те години на XIX век Северният полюс е официалният дом на Дядо Коледа и неговата весела менажерия, финландците са на друго мнение. За тях Рованиеми, Лапландия, малко на север от Полярния кръг, е щаб-квартирата на Коледа.
Тук децата приготвят джинджифилови сладки със съпругата на Дядо Коледа, записват се в училището за джуджета, участват в курсове по калиграфия и подготвят списъците си с коледни желания с традиционно паче перо.
Дори има открити сезонни позиции като джуджета в пощенската служба на Дядо Коледа. Друга зона с атракции е зоологическата градина „Рануа“, където живеят малки полярни мечета, лакомци и американски лосове. Арктикум е научен център, където пред посетителите се разкрива мистерията на северното сияние.
Хората, които търсят наистина мразовито преживяване, могат да отседнат в Арктическия снежен хотел, направен изцяло от сняг и лед, който обаче разполага със сауни и горещи вани.

Хонолулу, Хавай

Дядо Коледа облича плажните си одежди за коледните празненства в Хавай. Липсата на сняг е напълно компенсирана от празнично оживление. Партитата са съсредоточени около „Градските светлини на Хонолулу“, едномесечен коледен базар, който се открива с парад, жива музика и 15-метрова коледна елха.
Със своята височина от шест метра Дядо Коледа, облечен в червени къси панталони и разтворена риза, заема гордо мястото си в центъра на града, седнал до съпругата си Туту Меле.

Барселона, Испания

Всеки, който може да удължи коледната си ваканция до Деня на тримата крале (6 януари 2018 г.), може да засече Мелчиор, Гаспар и Балтазар в Барселона. Вечерта на 5 януари те пристигат на пристанището в града със собствения си кораб „Санта Еулалиа“ и са посрещани с топовни салюти, фойерверки, а кметът им предава ключовете на града. С това магията на тримата крале официално започва.
Те дефилират по улиците с великолепно шествие, което включва камили, слонове, жирафи и заслепяващи костюми.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ ПРОЧЕТЕТЕ ТУК 

Top