Вие сте тук
Начало > Любопитно > ЕТО КОЙ АРОМАТ МОЖЕ ДА НАМАЛИ СТРЕСА

ЕТО КОЙ АРОМАТ МОЖЕ ДА НАМАЛИ СТРЕСА

love-аромат

Ароматът на любимия човек може да помогне за намаляването на стресовите нива в най-напрегнатите дни, показа проучване, цитирано от в. “Дейли мейл”. Жените имат по-ниски нива на стрес, когато помиришат риза, която партньорът им е носил.

Мирисът на непознат човек от друга страна изнервя повече дамите. Проучването било направено от учени от университета на Британска Колумбия в Канада. С него експертите показват, че миризмата не е просто част от първоначалното привличане, а от цялостно усещане за безопасност, поне при хетеросексуалните жени.

ЕТО ЗАЩО ТЯ ТРЯБВА ДА Е ОТГОРЕ!

За целта били избрани 96 двойки, разделени на три групи по равно. В първата жените помирисали нова риза, във втората – носена от непознат, а в третата – от партньора им. Включените в експеримента мъже трябвало да бъдат 24 часа с една и съща дреха, като два дни не са ползвали дезодорант.

Жените от своя страна трябвало да вършат стресиращи дейности. Разпозналите миризмата на своя партньор върху дрехата били по-спокойни и нивата им на кортизол по-бързо се върнали в нормални граници.

Top