Вие сте тук
Начало > Любопитно > Пътуване > 9 ПРИЧИНИ ДА ПОСЕТИТЕ БУКУРЕЩ СЕГА

9 ПРИЧИНИ ДА ПОСЕТИТЕ БУКУРЕЩ СЕГА

Дните, когато беше известен като „малкият Париж на Изтока“ вероятно отдавна са отминали, но това не означава, че славните дни на Букурещ също са в историята.

Румънската столица продължава да се променя, като съчетава историята с модерната си идентичност. На пръв поглед архитектурата е бляскава, но смесицата е очарователна, пише profit.bg. Между мрачните жилищни сгради от времето на комунизма се намират и византийски сгради, вековни църкви и имения в стил ар нуво, оцелели след земетресения, война и комунизъм.

В румънската столица ще откриете още красиви градски паркове, отлични музеи и занемарени, но все пак очарователни пътища, които пресичат Стария град.

Подмладеният Стар град

Търговци и туристи се стичат в Букурещ още от 15-и век. Той оцелява след решението на бившия диктатор Николае Чаушеску да срине една пета от града, за да построи своята версия на нова социалистическа столица.

След период, в който е сведен до предградие, сградите на Стария град бавно се възстановяват. Калдъръмените улици, забранени за трафик, бяха превърнати в една от най-оживените зони за нощен живот в Европа. Книжарници, театри, ресторанти и кафенета допълват чара на района.

Граф Дракула

Някога дворец на влашките принцове, Куртеа Вече винаги е имал кралска осанка. Тук е живял и Влад Цепеш, известен също като Влад Пробивачът на колове. На това място са били короновани румънските принцове-престолонаследници. В музея са изложени глинени съдове и артефакти, открити сред руините.

Туристическият тур “Два замъка за един ден“, организиран от TravelMaker Romania, позволява да опознаете румънската провинция с посещение на „Замъка на Дракула“ и на елегантния дворец Пелеш.

Големият Парламентарен дворец

Този архитектурен колос си е спечелил множество признания, включително най-тежката сграда в света, най-голямата сграда в Европа (близо 0.3 млн. кв. м. и 1000 стаи) и втората най-голяма административна сграда в света – след Пентагона.

Тук се намират румънският парламент и Националният музей на съвременното изкуство.

Концерти в Румънския атенеум

Една вечер в Румънския атенеум означава да се насладите на Румънската филхармония „Джордже Енеску“ в една от най-величествените сгради от 19-и век в Букурещ. Той прилича на древен гръцки храм с купол, висок 41 метра, а интериорът му е изящна комбинация от мраморни балкони и широки, спираловидни стълби.

В самата концертна зала фреска с дължина 70 метра и височина три метра, изорбазяваща част от румънската история, ще се конкурира за вниманието ви с изпълненията на филхармонията.

Красивата църква „Ставрополеос“

Построена през 18-и век от гръцкия монах Йоаники Стратоникеас, църквата „Ставрополеос“ е малка, спокойна и красива.
Изградена е в стил „Бранковяну“ и има изкусно изработен вход с красиви колони. Можете да се възхитите на прекрасните дърворезби и комбинацията от румънски и византийски елементи във вътрешността на Гръцката православна църква.

Останките от „Малкия Париж“

Някога Букурещ е известен като „Малкия Париж“. Столицата процъфтява по време на управлението на крал Карол, който внася френската архитектура, за да придаде на града си величествен отенък.
Голяма част от построеното от него е загрозено от архитектурата в социалистически стил. Но Булевардът на победата включва някои елегантни сгради и паметници в стил бел епок.

Построен в стил френски еклектизъм, дворецът Кантакузино е една от най-екстравагантните сгради, в която сега се помещава музей, посветен на румънския композитор Джордже Енеску.

Копието на Триумфалната арка в Париж, високо 27 метра, е завършено в началото на 20-и век.

Музей на открито

Румънските селски къщи заемат централно място в уникалния Национален музей на селото „Димитри Густи“, който се намира в парк Херастрау.

Гостите могат да посетят около 300 традиционни сгради, включително селски домове със стръмни покриви, църкви и мелници, които са били транспортирани от градове в Румъния.

Километрични паркове

Букурещ е сгушен в красиви паркове. Най-старият, проектиран в средата на 19-и век, е Cismigiu Gardens. В града се намира и парк Херастрау с площ от 400 акра, разполагащ с театър на открито и места за отмора.

Всяко лято можете да наемете лодки за разходка по езерото. Завършен през 1906 г., парк „Карол“ е смятан за най-красивия. Тук се намира Гробът на незнайния войн, както и театър на открито в румънски стил, носещ името „Аренел Романе“.

Най-добрата книжарница в Европа?

Carturesti Carusel се помещава в красиво реставрирана сграда от 19-и век и е смятана за най-удивителната книжарница в света.

Внушителният й минималистичен дизайн се заиграва със светлината, която преминава през централния прозорец на покрива, така че да създава впечатление у посетителите, че се намират в движеща се въртележка.

Top