Вие сте тук
Начало > Любопитно > Пътуване > ФАКТИТЕ ЗА УНГАРИЯ, КОИТО Я ПРАВЯТ УНИКАЛНА

ФАКТИТЕ ЗА УНГАРИЯ, КОИТО Я ПРАВЯТ УНИКАЛНА

Вчера Унгария отбеляза националния си празник. В тази връзка британският вестник Daily Telegraph изброява 25 интересни факта за източноевропейската страна.

1. Унгария е необичайно място за плажна ваканция

Със своите почти 600 кв. км. езерото Балатон е най-голямото в Централна Европа. То е толкова голямо, че често го наричат Унгарско море, а туристи се стичат към бреговете му от десетилетия в търсене на слънчеви лъчи. А водата в близкото езеро Хевиз има медицински свойства и се смята, че лекува ревматизъм.

2. Можете да се възползвате от лечебните води и в затворено пространство

Благодарение на изобилието си от естествени горещи извори Унгария разполага с около 450 СПА центъра и бани. Културата на баните съществува още от римски времена и се смята, че те са най-добрият лек срещу махмурлук.

3. Унгарците са много изобретателни

Сред видните изобретатели са скулторът и професор Ерно Рубик, който през 1974 г. създава Кубчето на Рубик, физикът Имре Броди, който през 1937 г. изобретява лампата с нажежаема жичка и журналистът Ласно Биро, който през 1938 г. патентона химикалката.

4. И са носители на много Нобелови награди

Унгария е дала на света 13 нобелови лауреати, повече на глава от населението, отколкото Финландия, Испания, Канада или Австралия. Те са печелили във всички категории с изключение на Нобеловата награда за мир.

5. Има статуя, която може да ви направи велик писател

Според легендата, ако се докоснете до химикала на Статуята на Анонимния в Градския харк в Будапеща, това ще ви осигури изключителни умения за писане. Може и да не ви се вярва, но лъскавата повърхност на химикала показва, че вероятно мнозина са повярвали в легендата.

 

цялата статия прочетете ТУК

Top