Вие сте тук
Начало > Любопитно > Пътуване > МЕСТАТА, КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПОСЕТИШ В ДУБРОВНИК

МЕСТАТА, КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПОСЕТИШ В ДУБРОВНИК

Малко градове по света предлагат по-въздействаща среща с миналото от оградения с крепостни стени Дубровник, разположен на южното крайбрежие на Хърватия.

С неговите дебели средновековни стени, масивни порти и покачващите се зъбери, Дубровник връща туристите назад във времето, когато укрепеният град е основна морска сила, командваща третата по големина флота в Средиземно море.

Красиво консервираният град отдавна е основна туристическа дестинация в страната и Европа, а днес привлича още повече внимание като място на снимките на популярния сериал на HBO „Игра на тронове“.

Почитателите на историята ще изпаднат във възторг от всички забележителности и атракции в Дубровник, а близките плажове и острови предлагат широки възможности за забавление на любителите на слънцето и плажа.

Дори и кратко посещение в града ще ви помогне да разберете защо е наречен Перлата на Адриатика. Вижте Топ 10 на най-красивите забележителности в града:

Старото пристанище на Дубровник

Намиращо се в източната част на града, Старото пристанище е защитено чрез два вълнолома: Порпорела, построен през 1873 г., както и много по-възрастния Касе, който е построен през 1485 г. от масивни камъни, струпани върху дървени основи.

В разцвета на Дубровник крепостите са построени около периметъра на пристанището, за да охраняват корабите в него. Днес Старото пристанище е едновременно туристическа атракция и отправна точка за круизи до плажовете на близкия остров Локрум.

С живописни си гледки и вградени пейки, вълноломът Порпорела е популярно място за вечерна разходка и наблюдение на залеза над Адриатическо море.

Плажът Баня

Това е най-близкият плаж до Стария град, което го превръща в най-удобния за туристите и този с най-добрите гледки към крепостните стени.

Част от този чакълест плаж изисква входна такса, но има и безплатна зона. Това е чудесен начин да победите горещините след разглеждане на забележителности в Стария град.

Дейностите тук включват плажен волейбол, мини футбол и водна топка. Или просто можете да се насладите на едно питие, излегнати на шезлонга.

Францисканският манастир

Разположен в близост до Порта Пиле в западния край на улица Страдун, във Францисканския манастир се намира най-старата аптека в Европа, която все още работи.

И докато по-голямата част от оригиналната конструкция на църквата е разрушена по време на земетресението през 1667 г., романската обител и градините й са почти същите, както и преди 500 години.

Съкровища от колекцията на манастира, редки книги и предмети на изкуството са експонирани в голямата ренесансова зала. Билкови лосиони и отвари, приготвени по вековни рецепти, се продават в аптеката от 14-и век.

Фонтанът Онофрио

През 15 век в Дубровник се изгражда водопровод, който да гарантира снабдяването с прясна вода на града.

Онофрио Джордано делла Кава е натоварен със задачата. Два фонтани, носещи името на архитекта, бележат крайните точки на системата.

По-впечатляващият от двата е големият фонтан Онофрио, който се намира на улица Страдун, срещу Църквата на Спасителя. Украсен с голям купол, фонтанът все още осигурява студена и бистра вода за жадните му посетители.

Портата Пиле

На стените на Стария град на Дубровник се намира портата Пиле, която всъщност представлява две порти в едно.

Построена през 1537 г., външната порта разполага с арка, вградена в полукръгло укрепление. Орнаментирана от статуя на Св. Блез, покровител на града, вътрешната порта от 15-и век води посетителите до улица Страдун.

В днешно време вратите стоят отворени денонощно. Местни хора, облечени в костюми от минали епохи, понякога се представят като охрана на портата, за да дават възможности за уникални снимки на посетителите.

Виж цялата статия ТУК

Top