Вие сте тук
Начало > Музика > ЕМБЛЕМАТА НА ФОЛКА И НАЙ-ДОБРИЯТ КОНЦЕРТ НА 2015 В ДВОЙНО DVD

ЕМБЛЕМАТА НА ФОЛКА И НАЙ-ДОБРИЯТ КОНЦЕРТ НА 2015 В ДВОЙНО DVD

Седмото по ред DVD издание на Глория от един месец е факт на музикалния пазар. „20 години на сцена” е комплект от два DVD носителя, съдържащи почти пълния запис от концерта по случай 22 активна творческа дейност и 25 години отдаденост на музиката, състоял се на 30 септември миналата година в зала 1 на НДК. Спектакъл, който остави трайни спомени в сърцата на всички, които присъствахме.

 Имам отговорността да пиша от името на всички, затова макар и вече да съм писал за концерта, нека го обобщя отново така: Приказна феерия, тържество на музиката. На някого може и да се стори пресилено, но е факт, че се насладихме на 3 часа изпълнения на живо, оставили ни без дъх. Бързи, бавни, умерени композиции, формирали различни етапи от кариерата на Глория.

 Толкова много спомени ни минаха като на кинолента. И се смяхме, и си поплакахме. Не можеш да останеш равнодушен пред песни като „Носталгия, „Благодаря”, „Крепост”, „За тебе, майко”, „За добро или зло”, „Очакване”, „Любовен дъжд”, „Прегърни ме”. И още много. Едва ли в 3 часа може да заключиш най-доброто от 200 песни. Поп и фолк, латино, фолклор, ъндърграунд в едно. Добре подредени и смесени миксове в една сполучлива структура, позволяваща градация. Започва с разчупената интродукция.

gloria

 Не можем да кажем обаче къде беше позиционирана кулминацията. За мен вечерта на концерта изобилстваше от кулминационни моменти. Увертюрата бе поставена от нежна акапела на Баладата на 2013 г. „Пясъчни кули”, след която последва любимата на няколко поколения българи песен със социално послание „Ако бях се родила река”. В DVD-то не са намерили място „Чуй ме”, „Сцената обичам лудо” и „Ех, море” съответно от първия и втория албум на звездата вероятно заради правата към тях, но важното е, че бяха представени на самия концерт, а в интернет има любителски видеа с тях. За съжаление не прозвуча и великата „Откраднат миг”, както и още доста песни като „Илюзия”, „По навик”, „Добре дошъл”, „Кръговрат”, „Радост-тревога”, „Дива нощ”, „Сбогом, адиос”, „Не остарявай, мамо”, „Песента”, „Вярвам в любовта”, „Пепяляшка”, „Децата”, „Нека останем приятели”, „Не заслужаваш”, „На неверен да съм вярна”, „Намери си майстора”, „Българка” и други, но тях ги оставяме за следващия път – за Арена Армеец, където сигурно ще бъдем най-щастливите фенове, не че сега не сме. Горди сме, че сме фенове на такава личност – със силен характер, устоял на превратностите на съдбата и всички удари под кръста от страна на конкуренцията… На изпълнител индивидуалист, който не предава устоите си. Който винаги успява да се самоактуализира.

 Господ да дава на Глория сили и вдъхновение за нови хубави песни, а евъргрийните са неизбежни. Именно те са направили от нея непреходен изпълнител, константна величина във времена, в които всичко има срок на годност. Глория не лъже. При нея лъскава опаковка е просто крайният продукт, зад който се крият неимоверни усилия и безсънни нощи. Нищо при нея не е случайно, натрапено, купено, нагласено или изкуствено постигнато и няма да се уморя да го повтарям.

Gloria

 В двд комплекта са намерили място и култовите дуети със Симона, Тони Дачева, Николай Славеев и Азис, които внесоха колорит в цялостната концепция. Изпълнението на „Ако те няма” пък бе поднесено с финес в стил джазирано-симфонично естрада, а мелизмите на Глория в унисон с цигулката и китарата придадоха допълнителен чар и аристократизъм на пърформанса.

 Жестоки бяха момчетата и от Гъмзата брас шоу, които вдигнаха залата на крака на парчетата с ъндърграунд звучене. Духовата музика също има своите предимства. И тези парчета звучаха надъхващо, в стил Горан Брегович, без нищо чалгарско. На мястото на соловите изпълнения на Тони Дачева, Дани Милев и Николай Славеев можеше да се излъчат кадри с Глория през годините, но тя така е сметнала да протече времето, в което се преоблича. Три разкошни тоалета – в класически цветове, напълно в духа на спектакъла.

 Концерт, на който се събраха хора от всички краища на страната, на различни възрасти и с различен социален статут. Но нямаше групички от тъмни балкански субекти или невъздържани ултраси. Профилът на публиката на Глория е на улегнали и изискани хора като цяло, които са ценители на квалитетната авторска музика. Имаше доста приятни акценти и фрагменти в представянето на примата на истинския поп-фолк. Всичко бе на високо ниво – сцена, звук, осветление, ефекти. Монтажът също е добър, но принципно е хубаво да се запази максимално автентичността. Нормално е понякога да възникнат смущения в звука от микрофона, грешки при оркестъра и всичко останало, а прекаленото уеднаквяване на звука създава изкуствено усещане.

 В DVD-то липсва и изключителната акапела на хита „Присъда”. Вместо „Облаче ле бяло”, която така или иначе освен във фолклорния проект „Пътеки” присъства и в албума „Имам нужда от теб”; в промоцията към него и във вид на акапелно изпълнение на едни от наградите на тв „Планета”, можеше да чуем „Кой уши байряка”, но и нея оставяме за следващия път.

 Това са само препоръки, разбира се, в един концерт не може да се изпълни всичко. Наборът от златните хитове е огромен. Дано някой ден фирма Пайнер се осъзнае изпълнител с какво наследство има в редиците си. Аз наистина нямам забележки към концерта. Толкова емоционален, празничен, ударен, музикантски. Поздравления и към Дани Милев бенд, балет Fame и формация Етноритъм!

 Соловите концерти са скъпо удоволствие – наем, реквизит, хонорари, декори, пироефекти, техника… Изисква се креативност, смелост, хъс, глас, твърд електорат и репертоар, за да предприемеш такова начинание. Както и солидни средства. Трябва да отбележим и факта, че както Дани Милев сподели в специалното издание на предаването „Автограф“ за Глория миналата година, организацията и подговкатата на концерта са на максимално професионално равнище, тъй като са базирани на договори. Залата беше пълна и всички бяхме под опиянението на приятна еуфория. Личи си от всички кадри и откъси каква е атмосферата. Само не знам защо Пайнер се направиха на приятно разсеяни да не поднесат букет на място. И тук ще цитирам част от едно мое стихотворение: „И сам воинът и воин в тоя спектакъл. И сам доспехи от успехи си е облякъл”. Музикалната компания нямаше нужда толкова да бавят издаването на продукта, защото въпреки наличието на два диска компресията на файлове е смачкала леко качеството, но аз съветвам почитателите да го гледат при подходящи условия, на определени програми и настройки и всичко ще е наред. Това е DVD, което си заслужава, защото може да си го пуснеш и сутрин, докато пиеш кафето си; и във вечер на уединение вкъщи на чаша вино; както и на купон с приятели. Може да звучи на фокус или за фон винаги и навсякъде. Това е Глория. Избраната от народа. 22 години етика и естетика, белязани с националното и общочовешкото.

3 thoughts on “ЕМБЛЕМАТА НА ФОЛКА И НАЙ-ДОБРИЯТ КОНЦЕРТ НА 2015 В ДВОЙНО DVD

 1. Авторът на статията поне застава с името си, докато Вие не виждам да правите същото. Когато хвалиш, защо хвалиш? Когато критикуваш, защо критикуваш? Ще има ли някога угодия в тази държава? Който може по-добре – застава с името си и го доказва. Доказал съм, че мога и да критикувам обективно, но в случая няма за какво. Не е и това целта на анализа. Простете ми, че не мога да съм дистанциран от присъствието ми на концерта, осигурило ми приятни емоции. И между другото, вметнал съм някои препоръки, които могат и да се приемат за забележка от някой по-тънкообиден. Съмнявам се всеки да може да напише подобна статия, защото доста от думите не преобладават в речника на масовия потребител/фен и каквото и да било там, тъй като, позволете ми да знам по-добре от Вас, масовият такъв е нискоинтелигентен. Спазил съм пунктуация, правопис, стилистичност. Старал съм се нито да натежава, нито да е кратко и протоколно куртоазно. Колкото до „клишетата“ – те са „необходимо зло“ понякога, нека така се изразя. Често ме критикуват, че пиша високопарно. Когато избягам от това, ме обвиняват в клишираност. Пак да попитам – угодия? Аз следвам журналистика в СУ и моля да не ми давате наклон какво е журналистиката. Имам личен блог – погледнете там какво и как ще пиша и следващия път бъдете по-подготвен, преди да оставите коментар, и не наблягайте само на критичността! Благодаря за резенцията!
  И само да Ви кажа – не говоря за себе си и не знам къде другаде я видяхте, но въведеното от Вас в поста Ви понятие „журналистическа обективност“ понастоящем в България е оксиморон, за което аз най-малко имам вина. Човек не е длъжен да се извинява за това, което е или не е в нечии непознати очи. Хубава вечер и предварително благодаря за разбирането!

  1. Младежо, приеми коментара ми като градивна критика. Не се пали толкова. Нито те познавам, нито искам. Казах каквото мислих след като прочетох статията. Казах какво ми харесва и какво не. Наблегнах на точките, където вярвам имаш потенциал.
   Не го приемай всичко толко присърце, в крайна сметка, съветът ми е поредният, който ще получиш. Можеш да извлечеш каквото искаш от него.
   Дали в България има или не журналистическа обективност няма да коментирам, но много грешиш с мисленето си „те другите не са обективни, та аз ли да съм“.
   Не беше нужно и да напомняш постиженията си и да нескромничиш, прочетох кратката биография под статията и видях че пишеш добре. И точно поради тази причина си позволих да си изкажа мнението по начина, по който го направих, защото мисля, че има хляб в тебе, ако си по-дистанциран. Приемай го както искаш, ако щеш не го приемай въобще.
   Научи се да оценяваш коментари като моя, понеже не целят да те нападат, а да съветват градивно. Друг е въпроса, ако сам го приемаш като напада и не искаш да слушаш съвети от друг. До болка сме запознати какви са останалите коментари под всички статии. 😉

 2. Докато всичко написано тук е истина, и моите поздравления към концерта на Глория и усилието й, ще направя забележка на автора на статията. Начинът по който е написана не престава да е просто едно мнение, което всеки може да напише в някой форум. Искаше ми се да прочета по-обективна статия, а не толкова личното мнение на автора. Съгласен съм с много неща в нея, но имайки предвид, че я четат хора, които не са фенове на тази музика или на Глория, ми изглежда пресилено да се дава личното мнение за концерт във формата на журналистическа статия. Липсва обективност и дистанциране в статията, за да е по-привлекателна за четене за всеки, не само за феновете на Глория. Не са й нужни повече възхвалители. А относно това, намирам и много клиширани изрази за нея, голяма част от които тя самата използва, и на места престорени изрази, за да я възхваляват. Както казах, докато съм съгласен с много неща в статията, липсва градивната критика към Глория и има доста ненужни възхвали към нея.

  Като цяло, хубава статия, но с едно голямо НО:
  – Липсва журналистическа обективност и дистанциране в писането й, за да не изглежда като поредното мнение в интернет на фен на Глория за концерта.

Comments are closed.

Top
>