Вие сте тук
Начало > EXCLUSIVE > ЕСИЛ ДЮРАН ИЗРИГНА: ДС МЕ ИЗНУДВАШЕ

ЕСИЛ ДЮРАН ИЗРИГНА: ДС МЕ ИЗНУДВАШЕ

esil-duran

На юбилея си певицата Есил Дюран представи песента „Аз те мисля родино“, изпълнявана от Лили Иванова. Тази песен е много емоционална за Есил, която я свързва с любовта към България и Възродителния процес.

За да се върне обратно в България след възродителния процес, когато от Исмигюл е трябвало да приеме името Силвия, Есил Дюран била принудена от ДС да подпише декларация за сътрудничество към службата.

„Заминахме насила за Турция със съзнанието, че никога няма да се върнем в България. Сбогуването с приятелите беше непоносимо мъчително, с роднините, които решиха да останат – сред тях и сестра ми. Случилото се за мен бе равносилно на убийство, Не можех да се примиря с факта, че никога няма да видя България. Това ме съсипа“, споделя Есил пред „България Днес“.

За да се върне в България тя е принудена да приеме това, което и предлагат.

„Така се случи и моето т.нар. вербуване от ДС. Изнудиха ме. Беше мъчителен и труден момент, но няма от какво да се срамувам. Нека се срамуват онези, които са принуждавали хората да стигнат до подобно решение. Вербуването стана в неутралната зона между Турция и България, нямах избор, исках да остана в България, това се случи на 2 октомври, две седмици преди да падне режимът на Тодор Живков“, разказва певицата.

Top
>