Вие сте тук
Начало > Любопитно > КАКВО ДА СЛОЖИМ НА ТРАПЕЗАТА СИ НА БЪДНИ ВЕЧЕР

КАКВО ДА СЛОЖИМ НА ТРАПЕЗАТА СИ НА БЪДНИ ВЕЧЕР


Бъдни вечер е най-чаканият ден от годината, когато по традиция цялото семейство ще се събере на трапезата, за да изчака благата вест за Рождество Христово.

Трапезата в този ден е тържествена, но и постна тъй като е последният ден от Рождественския пост.
Домакините приготвят 7, 9 или 11 ястия – нечетен брой. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Ето кои ястия трябват да намерят място на трапезата ни:

Питка с паричка
Хлябът е не само храна за българина, а магия. Ритуалната питка (боговица, богова пита, божичник, вечерник, светец), замесена със сода или квас, заема централно място на трапезата на Бъдни вечер. В нея се поставя паричка. Украсява се с фигури, свързани с бита и ежедневието на българина – житни класове, рало, кръст и др. Добре е на масата питката да бъде сложена върху сварено жито. То е символ на плодородие и богатство.

Пълнени сухи чушки с боб/сарми със зеле
Особеност на пълнените чушки за трапезата на Бъдни вечер е, че се използват сухи чушки, които предварително трябва да се накиснат в топла вода, за да омекнат; а бобът, с който се пълнят, се счуква. Друг вариант са традиционните зелеви сарми, пълни с ориз. Идеята и на двете ястие, е, че се използват варива – ориз и боб, които набъбват при приготвянето им.

Ошав
Ошавът е вид компот от сушени плодове. Ако не го харесвате, може само да добавите сушени плодове в купата с пресните.

Плодове (ябълки, орехи, мушмули, дюли)
В миналото на Бъдни вечер са се разчупвали орехите, които били наречени за всеки член от семейството още от Игнажден. Ако ядката им е бяла и голяма, човекът ще е здрав и ще има късмет през годината.
Кисело зеле
То присъства на трапезата, тъй като е една от храните, традиционно приготвяни като зимнина в България. Замества липсващите свежи салати, а и е чудесно допълнение към греяната ракия, която се приготвя в много домове.

Печена тиква/тиквеник с мед
Важно е на трапезата на Бъдни вечер да има и нещо сладко, за да е сладък животът на семейството през идната година. Медът е носител на мъдростта на пчелите.

Чесън
Чесънът по същия начин има ритуално значение. Може просто да се поставят няколко глави, свободно пръснати на трапезата, но е важно и от всяка храна да се хапне поне малко. Чесънът предпазва от зло и болес­ти.

Освен изброените храни, на трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да се сложи и сол . Старите българи са казвали, че къща без сол не бива да стои, тъй като където свърши солта, там влизат болестите и раздорите.

От масата на Бъдни вечер се става късно. Прекарайте повече време във вкусно хапване и сладки приказки. Дългото седене гарантира по-дълго изпращане на магически знаци и послания към съдбата.

Top
>