Вие сте тук
Начало > FAMOUS > ЕТО Я ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА КАТЕТО ЕВРО ЗА ПЕРФЕКТЕН КОЗУНАК

ЕТО Я ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА КАТЕТО ЕВРО ЗА ПЕРФЕКТЕН КОЗУНАК

катето евро kateto evro козунак

Катето Евро изненада феновете си, като им издаде тайната рецепта за перфектния козунак, наследена от баба й.

Ето, че отново е онова специално време в годината, в което традиционно съм залята от съобщения и обаждания с въпроса как се прави това чудо на чудесата козунака. За да избегна това тази година, аз – изпечената домакиня Катерина Евро, съм решила да ви изпреваря всички и ето на, моите козунаци са вече готови. Сега ще ви споделя и рецептата, която моята мила баба Александра ми довери навремето и аз до ден днешен си следвам. И не забравяйте нещо много важно, козунакът е сложна работа, не се отчайвате, а продължавайте да опитвате – ще стане!

РЕЦЕПТА:

1 кг брашно

6 яйца

330 г захар

250 мл масло или олио

Сол

Мая – 1⁄2 кубче

250 мл хладко мляко (телесна температура)

2 лимона – настъргани

1 ванилия

Начин на приготвяне:

Първо трябва да втасате маята – смесвате я с 1 ч.л. захар, 1 с.л. брашно и млякото, и я оставяте на топло да втаса. След което, разбивате яйцата със захарта. Към тях добавяте настърганата лимонова кора, втасалата мая и мазнината (разтопено масло или олио), както и ванилията, и щипка сол. След това докато разбърквате, започвате бавно да добавяте брашното, a после и да месите. Трябва да се получи изключително меко тесто. Оставяте го да втаса на топло място, покрито с кърпа, докато удвои теглото си. Това отнема около 1.5 – 2 часа. След като тестото вече е втасало, го размесвате отново и го оформяте по желание – на плитка, руло с мармалад и орехи, както ви харесва. Оставяте го да втаса още 1 час в топло помещение, покрито с кърпи – важно е да му е топло. Печете във фурна на 200 градуса около 35 минути в тава, покрита с хартия за печене.

Top
>