Вие сте тук
Начало > Музика > ФОЛКЛОРНА ПЕВИЦА Е ПОТОМКА НА ОТКРИВАТЕЛЯ НА КСЕРОКСА

ФОЛКЛОРНА ПЕВИЦА Е ПОТОМКА НА ОТКРИВАТЕЛЯ НА КСЕРОКСА

Освен с красота, чар, талант и обаяние, младата фолклорна певица от ефира на Фен Фолк ТВ – Дения Пенчева, може да се похвали и с именит и прочут родственик.

Изпълнителката на „Лиляно, моме” е потомка на един от най-известните българи – физика акад. Георги Наджаков. Той е автор на първото българско откритие – фотоелектретното състояние на веществото, и затова е признат от цял свят като дядото на ксерокса, тъй като въз основа на неговите проучвания е създадена популярната машина.

„Георги Наджаков е братовчед на баба ми, която живее в Костенец и също носи фамилията Наджакова, а аз се падам негова племенница. Неговото откритие, от което се ражда ксероксът, е обявено за най-важното световно откритие от българин. Помня, че като дете баба ми разказваше за неговите постижения, но едва впоследствие разбрах колко велик българин е. Георги Наджаков е вписан в златната книга на българските откриватели под №1“, разказва с гордост Дения.

Изпълнителката никога не е имала възможността да се срещне с известния си родственик, тъй като той е починал няколко години преди тя да се роди. Въпреки това той се превръща в идеал за нея. „Изобретението му така и не е патентовано и това беше причината да запиша магистърска програма по „Продуцентство и креативна индустрия“ в Софийския университет, за да уча в защита на авторските права. Изключително горда съм, че съм негова племенница. Той е направил велико откритие, а аз като креативна личност може да направя открития в други области“, каза още Дения Пенчева.

Акад. Наджаков е създател на Физическия институт при Българската академия на науките и дългогодишен негов директор. Бил е и ректор на Софийския университет. В наши дни Институтът по физика на твърдото тяло към БАН носи неговото име. Неговата потомка също може да се похвали с впечатляваща визитка – за крехката си възраст тя вече е завършила актьорско майсторство при великата актриса Цветана Манева и поп и джаз пеене при доказания специалист Етиен Леви. „Обичам, когато отида при баба ми в Костенец, да си говорим за Георги Наджаков. Всеки път изпитвам гордост, че имаме такива велики българи, които са останали в историята и са променили живота на човечеството с откритията си“, обобщава Дения.

В момента тя е в период на подготовка на нова песен и видеоклип, които до месец ще бъдат промотирани в ефира на Фен Фолк ТВ.

Top
>