Вие сте тук
Начало > FAMOUS > famous > ГЛАСОВЕТЕ НА СТРАНДЖА СЕ СЪБИРАТ ОТНОВО НА „БОЖУРА“

ГЛАСОВЕТЕ НА СТРАНДЖА СЕ СЪБИРАТ ОТНОВО НА „БОЖУРА“

24-то издание на Националния странджанско–тракийски събор за надпяване и надсвирване „Фолклорен венец-Божура“ ще се проведе на 28 и 29 май. Той се организира от Община Средец, народно читалище „Пробуда“, Историческия музей и Съюза на тракийските дружества, под патронажа на кмета на общината Иван Жабов.

Осем членно жури с председател проф. Стефан Чапкънов ще отсява победителите в конкурса на 28 май на сцената пред местното читалище. Отличените ще получат приз „Фолклорен венец Божура“ – плакет и парична награда, приз „Комня Стоянова“ – плакет и парична награда. Ще бъдат връчени и награда на Тракийските дружества и награда „От раклата на баба“. И тази година ще бъде връчен приз на кмета на община Средец за цялостен принос към събора.

Над 200 са изпълнителите, които са подали заявки за участие в надпяването. По регламент участниците, които са на възраст от 3 до 19 години, ще пеят в конкурса за деца и младежи. Категориите са две – за аматьори и за професионалисти. Във втората участват ученици от музикалните училища в Котел, София и Бургас. В събора участват и фоклорни формации, разделени в две възрастови групи. По регламент ще бъде избран и най-добрият изпълнител на народен инструмент. Най-голям е броят на гайдарите, след това на кавалджиите, а най-малко са музикантите, които свирят на тамбура.

Най-малката участничка във фолклорното надпяване тази година е 3-годишната Мария Стойчева от Бургас, която ще се представи с песен на Магда Пушкарова.

Top
>