Вие сте тук
Начало > Шоу > ЖАН-КЛОД ВАН ДАМ ПОИСКА $1 МИЛИОН ЗА СНИМКИ В БЪЛГАРСКИ ФИЛМ

ЖАН-КЛОД ВАН ДАМ ПОИСКА $1 МИЛИОН ЗА СНИМКИ В БЪЛГАРСКИ ФИЛМ

Жан-Клод Ван Дам

Холивудският ас Жан-Клод Ван Дам е поискал хонорар в размер на 1 милион долара, за да се включи в снимките към новия български филм „Екшън“. Актьорът, който е прочут с ролите си във високоадреналинните заглавия, е получил офертата да изиграе ролята на самозабравила се звезда от миналото, около която вече се носи мириса на нафталин.

Според сценария, дело на Тео Чепилов, персонажът получава покана да снима в България, където тепърва започва да се разнищва цяла поредица от абсурди.

До Жан-Клод Ван Дам пък успява да стигне операторът на родното заглавие – Борислав Пенчев, който от години живее и работи във Ванкувър, Канада. Той предоставя сценария за „Екшън“ на агентите на звездата от „Уличен боец“, но след като с останалите от екипа научават размера на възнаграждението, което очаква Ван Дам, тази опция отпада от дневния ред.

Самият филм „Екшън“ получава финансиране от Националния филмов център, като бюджетът му е близо четири пъти по-малък от хонорара, който е заявил Жан-Клод Ван Дам, а именно – 375 хиляди лв. В крайна сметка образът на опиянения от отминалото си величие актьор отива при американеца Джонас Толкингтън, който живее в България от вече 19 години. А това, че борави достатъчно добре и с български, и с английски език, му дава възможността да промени – заедно с останалите от екипа, част от репликите така, че хуморът да достигне и до зрителите, които говорят единствено езика на Шекспир. Самият Толкингтън сподели пред „Монитор“, че е работил с Жан-Клод Ван Дам по филма Submerged. Двамата прекарали даже цели три дни в снимане на сложна бойна сцена.

Самият „Екшън“ представлява сатира на шоубизнеса, изпълнена с престрелки, и неочаквани обрати. Любов, експлозии, коли и пари ще ни посрещнат на големия екран от края на месец януари, когато филмът ще стартира широкото си разпространение. Под светлините на прожекторите във филма попада именно Джон Келър (Толкингтън) – изпадналата екшън звезда от миналото, която идва в България, поканена от еврейски продуценти за жълти стотинки. Зад продукцията обаче се оказва, че стоят истински мошеници опитващи се просто да изперат едни пари, а от там комичните ситуации се натрупват лавинообразно. Неслучайно и „Екшън“ върви с предупреждението „Внимание: филмът не съдържа творчески търсения и тъга.“

Продукцията е режисьорски дебют за Радослав Илиев („Студената война“), като представлява и първи самостоятелен филм за сценариста (Чепилов). Творческото трио, което стои като идеен двигател на цялото заглавие, се допълва от оператора Борислав Пенчев, в чиято биография влиза работата по продукции от ранга на „Бягство от затвора“, „Светкавицата“, „Стрелата“, „Легендите на утрешния ден“, „Имало едно време“, „Свръхестествено“ и др, отбелязва Монитор.

С роли в „Екшън“ пък се разписват още Пламен Димов, Петър Петров, Милко Йовчев, Тери Рандал, Реймънд Стиърс, Юта Такенака, Александър Койнов, Дий Юн, Азуса Йонеока, Юлиян Малинов, Цветомир Ангелов, Теодор Папазов, София Бобчева и др. Специално участие има и Васил Кожухаров, един от най-известните гласове у нас, озвучавал всички екшъни през 80-те и 90-те години на миналия век.

Top
>