Вие сте тук
Начало > FAMOUS > famous > КОЙТО ПЛАЩА, ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА!

КОЙТО ПЛАЩА, ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА!

Галена и Цветелина Янева представиха дуета си „Пей, сърце“, за който преди известно време загатнаха с няколко кадъра.  Оказа се, че такъв проект няма нужда от анонсиране. Защо ли…

„Пей, сърце – жегата пак дойде!” не просто символизира настъпващото лято. Един иначе прекрасен сезон, изпълнен с авантюри и сладострастие. Тази колаборация разказва за един „живот като сватба” и изобразява нагледно житието и битието на една вече не толкова малцинствена етническа група по нашите земи.

Да, в родната ни България, която очевидно някой все повече има интерес да обезличава. И преди някои дилетанти да ме прекъснат с поправката да не съм… как беше – „черноглед”, горещо ще им препоръчам да се позаровят в някои книжки, преди да защитават подобни схеми за подмяна на ценностите.

цветелинаЗабелязвате ли една тенденция в попфолк клиповете и песните напоследък? Извънредно изобилие на цигански вокали, напеви. И ако на някои места това звучи красиво и ненатрапчиво, то в продукта на Цветелина Янева и Галена истината направо ни блъска по главата. Въпрос на вкус е кой колко харесва самата песен като песен – за мен тя съдържа някои приятни акценти.

Стръвта тук е друга обаче. Да помислим върху самата концепция. Конкретна идея на пръв поглед няма. И точно в това е уловката, скъпи читатели. Да няма явна манипулация, а пропагандата да е повсеместна. Навират ни в очите циганския бит и култура. Какво да кажем за „жената весел, децата – и той„? Това меко казано  символизира неграмотността на подрастващото поколение. Колкото е забавно това в някои фрагменти от парчето, толкова и някои хора с повече мозъчни гънки си даваме сметка, че това видео НИ ГОВОРИ. „Живот шарения, като сергия”, „Дори да гладува, му се празнува”.

Това едва ли са съвсем случайно нахвърляни рими. И не, нека не чувам версията, как трябва да се забавляваме, въпреки мизерията; да псуваме и да се плодим като зайци; да чакаме наготово и да живеем на гърба на социалните. За мен целта на този дует не се изразява в надсмиване над ежедневното, неуреденото и дребнавото.

Това е параван, зад който се крият неплащане на данъци и ток… купуване на гласове... и прочее прояви на псевдоцивилизованост. Опитват се да ни вменят, че това е нормално. Кой? Пределно ясно е, че Галена и Цветелина Янева са близки с ДПС. Не е мястото и моментът да обясняваме подробности. И съм далеч от мисълта да влизам в конспирационния филм, но пропагандната машина няма да си признае задкулисните си намерения. ДПС са сивите кардинали в политиката. Доган дърпа конците на държавата от сараите си.

Тече една не толкова скрита кампания по циганизация, турцизация и ислямизация на България. За някои политически фигури е удобно да я прикрият зад определението „мултикултурализъм”, но това си е чисто нова форма на поробване, насилствено унифициране и притъпяване на българщината. Нали знаете… Най-хитро е да направим клип колко сме социални едни с други и как се забавляваме. Един клип, какво толкова.

Така вече се събраха доста песни и екранизации, в които присъства нотка на ромското и препратки към номадските характеристики на едно малцинство, което вече е мнозинство. Както знаем – политиците имат нужда от максимално глупавато и необразовано население в лицето на ромите.

Една диаспора, чиято численост ще расте главоломно и ще продължава да продава гласа си за едно кебапче и за партенки. 10 души в държавата решават съдбата на останалите. Някои от тях се събират и като масони в Капитан Кук. Ще кажете – слухове. Хм, дали? Мнозина от тях изпълняват чужди, мръсни и мокри поръчки на по-висшестоящи. А някои певици, за да са толкова добре спонсорирани, няма как да не получават указания в каква посока да работят.

галена цветелина янева

Естествено, че няма да излязат и да го кажат в прав текст. Важното е бавно и славно да се промива самосъзнанието, а някой да си пълни джоба от това. Който може да чете между редовете, бяга в чужбина. Тези, които остават тук, са принудени да се адаптират към циганизацията. И не, нямам нищо против циганите, бежанците. Не съдя за човека по етнос и вероизповедания. Самите роми обаче ще бъдат интегрирани не по начина, по който се очаква – да се образоват, да работят. Те ще са пионки на политиците и ще продължават все така да бездействат, за да могат въпросните държавници да безчинстват и да изцедят и малкото останали ресурси в България. Но както Ванга е казала – България е свещена земя и Господ я пази. Ние няма да се затрием.

Ако в проекти като „Хавана тропикана” на Галена и „Без въпроси” на Емилия имаше замисъл, то в това предложение сега съзирам откровена пропаганда. Можеш да получиш главоболие от цялата пошлост, кич, хаос на кадрите в махалата. Не че положението в Конгрес хайтс и Ленгли парк е розово, но все пак… Килими, златни пломби, флорални тапети, тромпети, колиби, простори насред улицата. Карнавалът в Рио де Жанейро бледнее пред този парад на футуристичността.

Ако са искали да създадат нещо със социална значимост, да го бяха сътворили по сериозен начин. Да бяха изобразили болката на тези хора. А не как цял живот играем кючеци върху купчина смет. И как едва ли не трябва да живеем ден за ден, точно като тази група пещерни хора, за да оцелеем.

Как в един клип не показаха борбата и истинското оцеляване, и то на българина? Но какво да очакваме от държанки на престъпни мастодонти?! И естествено, не се минава без подкрепата на Азис в този миш-маш – все пак той е символ на плодовитата ромска общност, а най-прекият път към циганизарането на обществото става чрез чалгата. Чалгата, подчертавам, не посредством попфолка.

галенаЗатова толкова много спонсори се отдръпнаха от тези изпълнители и се пренасочиха към поп и рап представителите на музикалния свят, за които също не мога да кажа, че творят нещо особено музикантско и съдържателно. Просто някой упорито цели да ни вмени, че всичко е секс, пари, изневери, кражби. Не, не е черногледо, а реалистично.

Едно време също имаше лековати песни, но бяха представени саркастично, хумористично и любителски. Все още имаше някакви средна класа, без особени двойни стандарти. Една Петра например иронизираше в песните си политиците, заради което получаваше заплахи от тях. Сега това как би се случило? Единствено Слави си позволи композиции като „Нема такава държава”, но и това е вид стратегия.

Признавам, към днешна дата има и стойностни песни. Няма да ги изреждам, защото си ги знаем една шепа хора. Диджеите няма да ги завъртят, продуцентите няма да ги допуснат да преобладават в програмната схема на каналите си. Сега са на мода изпълнители като Теди Александрова, Фики и Роксана. Те иначе разполагат с талант, който очевидно не използват по предназначение, а за кючеци. Който плаща, той поръчва музиката. Никак не е случайно всичко това. Както не са случайни и Планът Ран-Ът, докладите на ЦРУ, Лисабонският договор, Задочните репортажи на Г. Марков, дейността на Българския хелзинкски комитет.

Не ме питайте какво общо имат всички те помежду си. Четете между редовете, ако можете! Аз не обичам да вярвам в завери. Аз вярвам в чистотата на човешките отношения. Но уви. Малко по-различно стоят нещата.

Господ да пази България! Вярвам, че ще е така. Слушайте хубава музика, но си давайте и сметка за посланията, които се поднасят, и ги асимилирайте по полезния за вас начин!

Весело лято! И не крадете ток! Работете за и върху себе си! Животът като сватба е в приказките.

2 thoughts on “КОЙТО ПЛАЩА, ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА!

  1. Съгласен съм с написаното в статията. Всеки по-наблюдателен и мислещ човек би трябвало да е забелязал тенденциите в пропагандата напоследък.

Comments are closed.

Top