Вие сте тук
Начало > Любопитно > КОЛКО ЩЕ СТРУВА СВАТБАТА НА ПРИНЦ ХАРИ И МЕГАН МАРКЪЛ?

КОЛКО ЩЕ СТРУВА СВАТБАТА НА ПРИНЦ ХАРИ И МЕГАН МАРКЪЛ?

Всички знаят, че сватбите са скъпи. Предстоящата сватба на Меган Маркъл и принц Хари във Великобритания обаче ще изведе нещата до следващото ниво.

Сватбени агенти с опит в организирането на подобни мащабни събития изчисляват, че цената на насрочената за 19 май сватба може да достигне 1 млн. паунда (1.4 млн. долара) или повече. Цената на специалната охрана на събитието обаче значително повишава общите разходи.

Въпреки това, разходите дори и по най-пищните сватби обикновено не надхвърлят 10 млн. паунда (13.5 млн. долара), според Джейми Саймън, който отговаря за организирането на събития в британската компания Banana Split.

Кралската двойка също така се очаква да получи някои от нещата безплатно, което също ще се отрази на общите разходи, пише CNN Money.

Вижте някои от очакваните разходи, свързани с голямото събитие:

Булчинска рокля

Слуховете за това на кой дизайнер се е спряла за булчинската си рокля Маркъл не спират от месеци.

Водещ претендент е Ralph & Russo – луксозна английска марка, чиити дрехи носи тя на официалните снимки от годежа й. Смята се, че роклята в черно и златисто с която е Маркъл на снимките, е била с цена от 75 000 долара.

Според Марк Ниемиерко, който организира сватби за знаменитости, сватбената рокля на Маркъл може да струва около 250 000 паунда (340 000 долара).

Една рокля също така може да не е достатъчна за този повод. Маркъл може да последва примера на херцогинята на Кембридж Кейт, която на своята сватба облече втора рокля за вечерния прием.

Охрана

Охраната на последната кралска сватба между Уилям и Кейт през 2011 г. е струвала близо 6.4 млн. паунда (8.7 млн. долара), според Association Press.

От правителството са предоставили на полицията 3.6 млн. паунда (4.9 млн. долара), за да платят на служителите за извънредния труд.

Сватбата на Уилям и Кейт обаче беше в Централен Лондон, докато принц Хари и Маркъл ще се венчаят в замъка Уиндзор, който се намира в покрайнините на английската столица. Това би трябвало да намали разходите по обезпечаване на сигурността.

Зали

В деня на сватбата ще се използват три основни места: параклис за церемонията, зала за следобедния прием, на който са поканени 600 души, и друга зала за вечерното празненство, на което са поканени 200 души.

Церемонията и първият прием ще бъдат в замъка Уиндзор. Вечерното празненство ще бъде във Frogmore House, която също е на територията на замъка.

Тези места са част от множеството имоти на монархията, което означава, че не би трябвало да се плащат наеми за тях.

Въпреки това базираният в Лондон сватбен агент Ейми Дън твърди, че разходите може да се увеличат значително заради персонала и логистиката.

Храна и напитки

Храната и напитките не излизат никак евтино, когато организираш прием за 600 души за обяд и друг за 200 души за вечеря.

Кралското семейство обаче не се очаква да прекалява с разходите, според Ниемиерко, който е работил по организацията на сватби, на които е присъствал принц Хари.

„Кралските особи не харчат толкова, колкото всички си мислят. Те не са семейство Кардашиян,“ казва той.

Според Ниемиерко, кралицата, която ще е домакин на следобедния прием, ще похарчи по 100 паунда (135 долара) на човек за своите 600 гости. Това означава общо 60 000 паунда (81 500 долара).

Вечерният прием, на който домакин ще е бащата на Хари – принц Чарлс, може да струва около 250 паунда (340 долара) на човек, според Ниемирко. Това означава общо 50 000 паунда (68 000 долара) за 200 гости.

Тортата

Базираният в Лондон сладкар Клер Птак, собственик на Violet Bakery, е била избрана, за да осигури плодовата торта за големия ден.

От пекарната отказват да коментират цената, но не е необичайно по-сложните торти за такива случаи да струват хиляди.

„Не е важно колко голяма е тортата, а колко е сложна,“ казва Саймън от Banana Split.

Неговата компания е организирала сватба, на която тортата струвала близо 10 000 паунда (13 500 долара).

Украса

Цветята може да натежат сериозно на бюджета на събитието.

Лондонският флорист Филипа Крадок е натоварена със задачата да украси параклиса за сватбената церемония.

Нейният екип планира да използва бели градински рози и божури, а много от цветята ще бъдат осигурени от градини, които са собственост на кралското семейство, според Кенскингтънския дворец. Това може да помогне за намаляване на рахзодите.

Въпреки това цветната украса за събитие от подобен мащаб ще струва „най-малко 50 000 паунда (67 800 долара) и това е консервативна оценка“, казва Саймън.

Музикално озвучение

Наемането на оркестър за сватбата може да струва хиляди, тъй като трябва да бъдат покрити и разходите за транспорт на оркестъра, паркинг, застраховка и да се плати на техниците, които се занимават с озвучаването и осветлението.

Джеф Уокър, ръководител на британската Ambassador Band, твърди, че цената за 16 души плюс осветление би била около 16 000 паунда (21 500 долара).

Според Саймън от Banana Split, наемането на звезди, които да пеят по време на сватбата, ще увеличи значително разходите и може да добави милиони към сметката.

Има обаче и известни изпълнители, които биха пяли на кралската сватба срещу минимално възнаграждение, казва Ниемиерко.

Печатни материали

Поканите за сватбата са дело на британската печатница Barnard & Westwood, която обаче отказва да коментира цената.

Според Саймън, луксозният комплект печатни материали за подобна сватба би могъл да струва 25 паунда (34 долара). Той включва поканата, марки, благодарствени картички и услугите на калиграф, който да напише адресите на пликовете.

Това означава, че разходите за печатни материали за 600 гости възлиза на около 15 000 паунда (20 300 долара).

Кралската двойка е поканила и 1 200 обикновени хора, които ще се включат в празненствата в замъка Уиндзор. Ако те получат същия комплект, това би добавило още 30 000 паунда (40 700 долара) към разходите.

ЕТО КОЯ ЧАЛГА ПЕВИЦА ЩЕ Е В ЛОНДОН НА СВАТБАТА НА ХАРИ И МЕГЪН

източник: profit.bg

Top