Вие сте тук
Начало > FAMOUS > МАРИЯ БАКАЛОВА ЩЯЛА ДА СТАВА ЧИСТАЧКА В ДАНИЯ

МАРИЯ БАКАЛОВА ЩЯЛА ДА СТАВА ЧИСТАЧКА В ДАНИЯ

мария бакалова

Единствената българка, номинирана за „Оскар“ – Мария Бакалова, за първи път разкри личните си кино предпочитания. Изненадващо, но бургазлийката е фенка на датската школа, защото още като съвсем млада се влюбва се в два датски филма – “Кралска афера” и “Ловът”, които гледа навремето на “София филм фест”.

„Не знаех нищо за Дания освен “Хамлет” и това, че има нещо гнило там. Запалих се по това странно авангардно движение “Догма 95”, в което артистите не показват его, а една реалистична ситуация“, твърди Мария. Когато е в четвърти курс на НАТФИЗ, с пари от различни хонорари купува самолетни билети за Дания за себе си и родителите си.

МАРИЯ БАКАЛОВА КИХА ПО 600 КИНТА, ЗА ДА СПИ В СОФИЯ

“Бях проучила къде точно се намира продуцентската компания “Зентропа”, основана от Фон Триер и Петер Йенсен. Отидох там – беше ноември, дъжд. Влязох дръзко и смахнато, търсейки някого, на когото да кажа, че съм готова на всичко, за да работя каквото и да е, дори без заплащане – да чистя офисите или да събирам папките, само за да бъда там. За щастие, се срещнах с Йенсен, който идваше към студиото. Казаха ми – да, разбира се, възможно е, стига само да научиш датски. Майка ми се срина, защото Дания е на 3 часа със самолет от България. Взех решение, че един ден ще стигна до там”, разказва още 26-годишната бургазлийка.

Top