Вие сте тук
Начало > FAMOUS > famous > НА КОГО И ЗАЩО БРЪКНА В ЗДРАВЕТО „ПЯСЪЧНИ КУЛИ“?

НА КОГО И ЗАЩО БРЪКНА В ЗДРАВЕТО „ПЯСЪЧНИ КУЛИ“?

 Планета/Пайнер снощи връчиха поредните си Годишни музикални награди. Идеята им този път да се правят на елитни по мое виждане не се получи. Хотел Маринела, зала EFE. Само звучи добре. Ако на  що-годе изискани мероприятия от рода на Sofia fashion week, например, на които съм присъствал, е имало подредена концепция, то Планета/Пайнер не спазиха намеренията си да се получи престижна церемония. Не и в моите очи.

 На някои дълбоко провинциални чеда може да им се сторило Холивуд. Дори самите изпълнители имаха чувството, че са на Оскарите. Ало, слезте на земята! В България сте. И знайте, че каквито и одежди да облечете, сте в България. Не забравяйте корените си и не се снимайте с феновете си само по задължение, защото се усеща! Твърде изкривена парвюнющина. Твърде много плейбек, кич, плът, силикон, видимо предрусали „играчи“ и безумни речи при взимането на железата, наречени статуетки. А бяха други времена… На сплотеност между колеги, на стойностни композиции, на единна публика, адекватни призьори, главоломни тиражи. Бяхте по-звездни точно в по-наивните времена. Не бяхте достъпни като гевреци за двадесет стотинки.

 Скучна сценография, столове като сардели, неособено спазен дрескод, хаотична организация, куцо и сакато и противоречиви реакции и гафове. Единственото забавно беше воденето на Иван Динев – Устата.

 Честно казано, отидох с идеята да подкрепя любимата си изпълнителка – Глория. Надявах се да я видя, да спечели своите заслужени призове. Но не. Фирмата не я удостои дори със специална награда за самостоятелния ѝ концерт в зала 1 на НДК миналата година, който бе четвърти пореден. Колко фолк изпълнители могат да се похвалят с 4 солови концерта в емблематичната ни зала? Николко! Концерт, за който „империята” не прояви особена загриженост, затова и не фигурираше като инициали на билетите за него. В суматохата дори забравили да поднесат букет на Глория на сцената – с такова оправдание излязоха. Може би ги е яд, че тя си напълни САМА залата, а те не бяха на кяр от това? Или че г-н Боршош разреши спектакъла, а последния на Планета май не допусна.

 Г-н Димитров,  когато мисълта за изкуство и човешки отношения отстъпи на тази за бизнеса, значи тогава имате генерален проблем. 25 години името Глория Ви носи престиж. Балкански държави направиха 40 кавъра върху нейни песни. Попада в класации за влиятелни българи. Пълни зали в чужбина. Канят я на благотворителни мероприятия. А Вие и подчинените Ви се чудите какви са тези песни като „Ако счупят всяка нота”… Кой слушал балади? Много хора, уверяваме Ви.

 Животът не е само секс и пари. Но какво се учудваме… Та Вие давате картбланш за полюции като „Чалга пеперудки” с пояснения от рода на: „Като е гарга, да е рошава”. А как Ви звучи това: „Като е награда, да е нагласена, купена”. Точно това правите. И изобщо не са „за всекиго по нещо” наградките Ви.

 Пиша „В”-то с главна буква само за да уточня, че не говоря в множествено число. Да не вземете да си помислите, че е от прекалена любезност? Докарахте се до просешка тояга. В началото, когато спонсорите се отдръпваха от Вас, Ви защитавах… Защото съм Ваш потребител през годините и не одобрих простотиите на пловдивския кмет. Но Вие сами се докарахте да гоните последните влакове до някаква състоятелност.

 „Арена Армеец“ бе с немалко празни места. Последните турнета – на свободен вход. Разни Ваши певици си продадоха душата за статуетки. Която златна кокошчица напълни повече хазната, нея награждавате. Договори, проценти, глупости. Съсипахте концертната дейност. Няма ги вече концертите по стадионите, летните театри, няма „Тракия фолк”, „Нов фолк”. Няма фенклубове, промоции. Няма ги майките с деца, възрастните хора. Има само нощни участия, където в повечето случаи на пияната аудитория не ѝ пука кой ѝ пее, дали ѝ пее.

 Подстрекавате диджеите да пускат пет песни на пет певци в един и същ бийт. Къде останаха мелодичните парчета за всеки вкус? Наясно ли сте, че вече Ви слушат основно роми и кифли? И дори те не Ви приемат по сериозен начин. Освен пошлите Ви песни, в които се вживяват и прилагат на практика. Изобщо не осъзнавате отговорността си за разпада на ценности. Плюхте и на историята си.

 Та Вас ви напуснаха едни от най-добрите Ви изпълнители, да ги изброявам ли…Снощи още с първата награда ме озадачихте. Албум на годината за Мария. Да, миньончето в поне 3 предавания колко рев изрева за тоя албум… Помните ли как ѝ връчихте приз за Клип на 2004 за „Твоя град” и залата онемя от почуда? При наличието на клипове като „Присъда”, „Слушай ме, любов” и „Само мен обичай” тогава. Както дадохте награда на никому неизвестната Светла Иванова за Клип на 2006-та при екранизации като „Кръговрат”, „Град на греха”, „На добър час”, „Студ” и т.н.

 Никога не присъдихте Глория голяма награда, като изключим отличието за фолклорния албум „Пътеки”. Или специални, или поделени наградки. Титулувахте албуми, излезли в края на годината. Съобразявахте се с това, кой на кого е спонсор и коя върхушка е на власт. После ми обяснявайте, че не са Ви жегнали приказките на Рени за проституцията. Обърнахте го на наддавания, надцаквания и залагания. Не сме на тържище обаче. Мъчно ми е. За песни като „Пак си жива“, „Затвори очи“, „Просякиня“, „Сбогуване“, „Искаш да се върна“, „Милиони нощи“, „По пътя на любовта“, „Замълчи“, „Грях ли е“, „Един за друг“, „Дар от съдбата“, „Като птица“… И не, аз не живея в миналото. Просто там някъде беше по-добре.

 Продължавате да лъжете, че наградите Ви се определят изцяло от феновете. Никой не Ви вярва и не праща смс-и. Обективни сте колкото Биг брадър. През годините Глория не получи нищо от Вас – дори за проекти като „Ако те няма”, „Благодаря”, „Присъда”, „Не сме безгрешни”. Да, тя е над нещата, но е обидно и болно понякога. Само защото договорът ѝ е по-различен и повече в нейна полза трябва ли да я ощетявате? На кого бръкнаха в здравенцето нейните „Пясъчни кули”? Това е истинската Балада на 2013. Не „Без думи” на Цветелина Янева, която никой не помни, нито някога е ставала хит. Помни се освиркването обаче. Така жанрът олеква. Не казвам, че всичко е само лошо и няма добри нови попадения, но очевидно предпочитате да давате път на пошлостта. И само вие си вярвате, че тя е по-продаваемата.

 Сега албумът „Пясъчни кули”, който е най-продаваният от Вашия каталог за 2015, за което имам доказателства от представители, снабдители и не знам си още какви от търговската мрежа, също не отразихте. Имам право да изисквам, защото през годините съм ПЛАЩАЛ за продукция.

 Дано г-жа Гущерова спи по-добре с изпросената си награда, Пеевската държанка също. Има една песен – „Не всичко е пари, приятелю”. Има и морален принос, а Глория Ви е дала най-много от него. С или без награди – една Глория Ви остана да Ви отсрамва. От Вас зависи дали ще си я запазите. Тя е един от основателите на Вашата фирма и сред законодателите в бранша. Не пренебрегвайте и останалите си имена от старата генерация! И помнете – музиката преди всичко!

4 thoughts on “НА КОГО И ЗАЩО БРЪКНА В ЗДРАВЕТО „ПЯСЪЧНИ КУЛИ“?

  1. Много точно казано, но дали ще стигне до когото трябва, а и да стигне- пука ли му на него, то моралът вече отдавна е кауза пердута!

  2. абсолютно всичко казано тук е истината и само истината…все едно съм го писал аз.Точно по този начин разсъждавам и аз

  3. Това е истината! Браво за старанието!
    Това е всичко – Пайнер не заслужават Глория, Пайнер заслужават да изгният от собствените си лъжи и измами наред с алчните си циркаджийки имащи се за звезди!

  4. Браво много точно казано, напълно съм съгласен със всичко написано тук!

Comments are closed.

Top
>