Вие сте тук
Начало > Спорт > НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ КАРДИО ТРЕНИРОВКИТЕ!

НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ КАРДИО ТРЕНИРОВКИТЕ!

Във фитнес залата, често жените обръщат повече внимание на кардио тренировка, а мъжете на силовата част. И двата подхода са особено грешни, защото и от двата вида тренировки могат да се извлекат сериозни дивиденти, ако се комбинират правилно. Като най-кратък съвет може да се ползва, този че жените трябва да прекарват повече време при тежестите, а мъжете да не изключват напълно кардиото от тренировъчните си режими. Статията Ви представя

Ползи от кардио тренировката

Подобрява здравето на сърцето. Сърцето е мускул и за да може да стане по-силен трябва да се работи върху него, както работим върху другите мускули. Ако не се обърне достатъчно внимание след време може да се окаже, че сърдечно-съдовата Ви система не може да понесе мазнините или мускулната маса, която сте натрупали и това да доведе до различни негативни ефекти върху здравето Ви.

Увеличава издръжливостта. При първото влизане в залата или след дълга почивка, най-вероятно имате спомен, колко трудно е било да довършите дори и половината от тренировката си, но с времето се привиква с дадена програма и сте способни да извлечете повече, усещайки че използвате по-малко усилия. Това е така, защото сте увеличили издръжливостта си. Евентуално тялото се адаптира към всяко натоварване и работата, която се изисква от него и прави задачите си по-лесни, така не само тренировките в залата се усещат по-приятни, но и ежедневни задачи като работа и качване на стълби се чувстват в пъти по-лесни.

Ускорява метаболизма. Друга причина да добавите кардио към тренировъчния си режим е неговото въздействие върху обмяната на веществата (Вашия метаболизъм). Заедно с ускоряването на сърдечната честота, кардио упражненията ускоряват и различни други процеси в тялото, известни като метаболизъм. Колкото по-интензивна е кардио тренировката, толкова по-голямо увеличение би се забелязало върху метаболизма на трениращия. Смята се, че високо интензивните интервални тренировки (high intensity interval training или HIIT) имат най-голям ефект в това отношение благодарение на процес, който се нарича прекомерна консумация на кислород след тренировка, може да бъде засечен във фитнес средите и открит в интернет като EPOC. (Excess Post-exercise Oxygen Consumption) Ускорен метаболизъм също така означава, че много по-лесно може да манипулирате теглото си независимо дали целта е загуба на мазнини или покачване на мускулна маса.

Намаля риска от сърдечни заболявания, намаля стреса и балансира хормоните. Кардио тренировката прави сърцето по-силно и по този начин намаля риска от сърдечно-съдови заболявания. По време на изпълнението се увеличава нуждата от кислород, отделя се ендофрин, който стимулира позитивни чувства и намаля стреса и болката, подобрява съня и може да има добро влияние върху самочувствието. Стимулират се хормони, които може да регулират и апетита до някаква степен, но прекомерно или неподходящ вид кардио може да доведе до обратен ефект и да чувствате прекомерен глад. За да не преписваме прекалени заслуги на кардио тренировката е хубаво да се спомене, че повечето ползи на кардиото могат да се постигнат и с определени тренировки с тежести.

Може да подобри възстановяването Ниско интензивно кардио след тренировка с тежести може да спомогне за по-бързото възстановяване чрез премахването на някои вторични продукти (млечна киселина (не е доказано научно)), които се създават по време на тежката тренировка. Също така има възможност да редуцира забавената мускулна треска (DOMS или Delay Onset Muscle Soreness) – и да спомогне за достигането на повече обогатена с кислород кръв до мускула, което от своя страна би ускорило процеса на възстановяване.

Top
>