Вие сте тук
Начало > Новини > ЧЕСТИТО ОСВОБОЖДЕНИЕ, БЪЛГАРИ!

ЧЕСТИТО ОСВОБОЖДЕНИЕ, БЪЛГАРИ!

освобождение-

 На 3 март България празнува Националния си празник – Освобождението ни от Османско робство.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.

Две години по-късно – през 1882 г., Държавният съвет приема „Списък на неприсъствените дни в Българското Княжество“. В него за първи път е записано, че денят 19 февруари се чества като ден на „Заключаването на С. Стефанский договор“.

Съгласно Указ 78 от 31 декември 1887 г. се одобрява списък на неприсъствените дни в България. В него денят 19 февруари се отбелязва като ден на „Освобождението на България“.

През 1911 г. е приет нов Закон за празниците и неделната почивка, но и в него 19 февруари продължава да фигурира като ден на „Освобождението на България“.

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. денят 19 февруари стар стил, става 3 март по нов стил. За първи път по новия стил 3 март е честван през 1917 година.

Трети март се отбелязва като празник до 1949 г. През 1950 г. съгласно постановление на Министерския съвет за определяне на неприсъствените дни 3 март за първи път не е включен в списъка.

Top
>