Вие сте тук
Начало > Новини > ТОДОРОВДЕН Е – ОТБЕЛЯЗВАМЕ КОНСКИЯ ВЕЛИКДЕН

ТОДОРОВДЕН Е – ОТБЕЛЯЗВАМЕ КОНСКИЯ ВЕЛИКДЕН

Православните християни празнуват днес Тодоровден. Наричан е още Конски Великден или Булкина неделя. Денят на св. великомъченик Теодор Тирон се почита винаги в съботния ден от първата седмица на Великия пост.

Легендата разказва, че на този ден св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне (кушии). Затова празникът е наричан още и Конски Великден.

Тодоровден е празник и на младите невести, омъжили се през годината, и затова го наричат и Булкина неделя. Според традицията до Тодоровден те нямат право да месят и пекат хляб. Извършват се обреди за здраве и плодовитост на младите булки.

Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслите на конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива.

Днес празнуват Тодор, Тодорина, Теодор, Теодора, Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея. Да са здрави и честити всички, носещи тези имена и техните производни.

Top
>