Вие сте тук
Начало > FAMOUS > famous > НОВ БГ ФИЛМ ТРЪГВА В КИНАТА

НОВ БГ ФИЛМ ТРЪГВА В КИНАТА

Сензацията на юбилейното 20-то издание на София Филм Фест 2016 тръгва на голям екран в страната от 10-ти юни. Немската продукция с български корен ЖАЛЕЙКА разказва историята на Лора (17), която отказва да живее и страда по задължение, но общността в малкото й родно село я принуждава да приеме ролята на жертва.
Филмът е пълнометражен дебют на родената във Велико Търново и живееща в Германия Елица Петкова. През март тази година ЖАЛЕЙКА спечели Международния конкурс на СФФ и Голямата награда „София – Град на киното”. Филмът беше представен и на Berlinale 2016, където получи специалното признание на интернационалното жури в категория Генерация “14-плюс” и беше номиниран за най-добър дебют, както и за Стъклена мечка. ЖАЛЕЙКА е селектиран и в конкурсната програма за дебютни европейски филми на 56-я Zlin Film Festival, Чехия, който се провежда между 27 май – 3 юни 2016, както и в международния конкурс на 31th Festival Internacional de Cine de Valencia (17– 24 юни 2016) и много други.
Сценарист и режисьор на 92-минутната драма е Елица Петкова, оператор на лентата е Констанце Шмит. С участието на Анна Манолова, Снежина Петрова, Михаил Стоянов, Мартон Нодж и други.
От 10 юни ЖАЛЕЙКА ще бъде на екран в София (кино Одеон, Люмиер, G8, Евросинема, Дом на киното и кино Влайкова), Пловдив (кино Лъки), Варна (ФКЦ – от 17-ти юни), Видин, Търговище и Благоевград. Във всички кина филмът ще се излъчва и с английски субтитри.

Zhaleika

ЖАЛЕЙКА ще има и специална единична прожекция във Велико Търново на 7 юни от 20:00 в залата на Общината в града (площад „Майка България“ 2). Билети ще се продават на място час преди прожекцията, на която ще присъства и авторката на филма. Предпремиерно събитие с гост Елица Петкова ще има и в Пловдив на 9 юни в Лъки Дом на киното (ул. Гладстон 1) от 19 часа.
Филмът е продукция на Немската филмова академия с подкрепата на Нов български университет, Гьоте институт София, Cinemanda, Cineaste Maudit Production и German Films. Разпространява Euro Films.
От 1 до 15 юни в Гьоте Институт, София ще има и придружаваща премиерата фото изложба „Пирин Forever” с кадри от заснемането на филма.

Top
>