Вие сте тук
Начало > Новини > ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА СВ. ВИСАРИОН СМОЛЕНСКИ

ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА СВ. ВИСАРИОН СМОЛЕНСКИ

На 29 юли Българската православна църква прославя нашия роден светец Св. свещеномъченик Висарион Смоленски.

По този повод днес Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави Алхиерейска Света Литургия в храм „Св.Висарион Смоленски“ в  Смолян.

Св. Висарион Смоленски е български йерей, последен епископ на Смолянска епархия. По време на първото насилствено помохамеданчване на Родопите Св. Висарион е бил мъчен и убит заради отказа си да приеме исляма.

При царуването на султан Мехмед IV през месец юли 1669 г., когато става страшното и насилствено помохамеданчване на българите в областта около Смолен, турците направили много пакости. От жителите едни помохамеданчили, други избили, а трети избягали в горите. Турците изгарят църквата “Св. апостоли Петър и Павел”, митрополията и богословското училище. Всички книги и помагала унищожили, а скъпоценностите разграбили.

Турците са поискали да заловят Смоленския епископ Висарион, но той с голяма група българи през една нощ успява да избяга и да се настани в Райково. Там намират прибежище и много българи от околните села.

В ранното утро на 29 юли 1670 г. епископ Висарион Смоленски тръгва, придружен от 10 души охранители, всички на коне и добре въоръжени, от Долно за Горно Езерово. Но ненадейно в долината се появява голяма въоръжена чета от турци. След тежък и кървав бой турците заловиха живи епископа и неговите охранители. Епископ Висарион Смоленски е мъченически убит.

Top
>