Вие сте тук
Начало > EXCLUSIVE > РАДОСТИН КРЪСТЕВ ОТ „ИГРИ НА ВОЛЯТА“ ПЛУВА НА ТРИ ГРАДУСА ЗА „ГИНЕС“

РАДОСТИН КРЪСТЕВ ОТ „ИГРИ НА ВОЛЯТА“ ПЛУВА НА ТРИ ГРАДУСА ЗА „ГИНЕС“

радостин кръстев radostin krustev

Най-комплексният участник в „Игри на волята“ е рекордьор на „Гинес“ Радостин Кръстев се амбицира да стане световен шампион по ледено плуване, селд потапяне в мразовит водопад по време на парти. Въпросният живописен водоем е в местността Полина лъка, намираще се на 15 километра от Сандански.

„Бяхме на парти в една вила. Излязохме с брат ми Михаил да подишаме чист въздух, дас и прочистим главите. Казах му,ч е влизам. Нямах кърпа, бански. Случи се по време на пандемията. Излизането бе ограничено. Месец ходех на подопада. Започнах с един скок, а на 30-ия ден изкарах 12 минути“, разказва кръстев.

РУМЕН РАДЕВ ПРИЗНА, ЧЕ СЕ Е ДУМКАЛ С МУДЕВА В „ИГРИ НА ВОЛЯТА“

КОгато през ноември се завръща от САЩ, където е студент, 22-годишният санданчанин започва подготовката за Световното първенство. Прави ледени душове у дома. Неотлъчно до него са треньорът му от детството Божидар Граматиков, колегата му Антон Спиров и Петър Стойчев, станал през 2016г. световен шампион по ледено плуване в Сибир. Той най-добре познава предизвикателството.

Кръстев смята, че независимо от закалеността и коравия характер е невъзможно човек да свикне с ледените води. „Каквото и да правиш, колкото и да го тренираш, винаги ще ти бъде студено. А процесите, през които преминава тялото, докато плуваш, са доста предизвиателни. Първо е голямата болка в главата, тя или преминава, или самият организъм блокира рецептопите“, обяснява състезателят на плувен клуб „Сандански“.

„След това започва изтръпването на крайниците, не знаеш къде се намираш. Губиш ориентация, от самия студ. Това е хубаво, защото имаш време да се облечеш и тогава започваш да трепериш. Кръвта започва да се възвръща към ръцете и краката. За да се справиш с всички тези предизвикателства, трябва да си уверен в себе си“, допълва той.

ЦЕЦО ОТ „ИГРИ НА ВОЛЯТА“ ВЪРТИ ИМОТИ ЗА ПОЛОВИН МИЛИОН

Макар и не толкова екстремно, но подобно е било усещаенто за малкия Радо, когато едва 5-годишен неговият баща го води на басейна на Спортния интернат в Сандански. Хлапето е слабичко. Мрънка постоянно колко му е студено. Иска да се откаже. Баща му обаче е упорит и след всяка пропусната тренировка, го води на разходка в парка, където дълго разговаря с него, успокоява и го мотивира. 15 години по-късно, след стотици медали, държавни титли и участия на европейски първенства, Кръстев става рекордьор на „Гинес“.

Тръгва по стъпките на неговия наставник Петър Стойчев. През януари триумфира във френския град Самоенс на 500 м свободен стил. Доминира с време 5.36 мин., което е рекорд, призна то „Гинес“. На шампионата взеха участие над 500 състезатели от над 70 държави. Температурата на водата в езерото е 3 градуса, а на въздуха 4.

Сега Радо е абмициран за титлата „Цар на леда“, връчвана на световния шампион на 1000 м свободен стил в ледени води. Докато преследва спортинте си цели, Радостин набляга и на академичните.

Той учи в университета Линдънууд в град Сейн Чарлс, щата Мируси, специалността „Реклама и стратегическа комуникация“.

„Спечелих пълна стипендия. Исках да опозная културата, хората, манталитета. Да видя какви възмонжости ще ми се отворят, обяснява асът от племето на „Гладиаторите“. – „В САЩ системата е много добре изготвена. Ставаме в 4:30 и след 45 минути сме на първата тренировка. До обяд са учебните занятия. В 13:30ч. е втората тренировка. Отделно работим във фитнес залата. През почивните дни пиша по голямата част от домашните си, за да ми остава време за приятели и забавления“.

Радостин разтоварва с колело, баскетбол, волейбол и тенис на маса. Чете книги. Няма жена до себе си. Всяка свободна минута изкарва с брат си Михаил. По-малкият с 2 години, но по-здрав физически, Мишо трябваше да стиска един месец зъби на „Чистилището“ на жестока жега и глад, за да се съберат в един отбор. Той също е шампион. Много от медалите братята печелят заедно с щафетите.

Top
>