Вие сте тук
Начало > Спорт > СИМОН КЯЕР – КАПИТАНЪТ, ПРЕВЪРНАЛ СЕ В ГЕРОЙ

СИМОН КЯЕР – КАПИТАНЪТ, ПРЕВЪРНАЛ СЕ В ГЕРОЙ

симон кяер

Качествените хора се доказват в трудните моменти. Капитаните се доказват, когато техният отбор е на дъното. В този случай – на дъното на отчаянието. Вчера (12 юни) светът спря за няколко минути, за да наблюдава какво се случва с футболиста на Дания Кристиан Ериксен. По време на мача от груповата фаза на европейското първенство срещу Финландия, той се строполи на терена без ясна причина. Последва бърза реакция на медицинския екип на стадиона в Копенхаген, феновете притихнаха и за щастие Ериксен напусна терена в съзнание и вече е в ръцете на специалисти, които обявиха, че състоянието му е стабилно и предстоят изследвания.

В тази тежка ситуация, когато сълзите напираха в очите на фенове, съотборници и противници, един човек излезе на преден план. Капитанът на Дания Симон Кяер беше най-близо до ужасяващия инцидент. Той първи се притече на помощ на Ериксен, заедно със съдията Антъни Тейлър. Медиите съобщават, че е проверил дали си е глътнал езика. След това помогна на медиците, като правеше сърдечен масаж на своя съотборник.

„Голям късмет беше, че съотборниците му на терена знаеха какво да правят, увериха се, че не си е глътнал езика и извикаха медиците“, заяви пред „Дейли Мейл“ кардиологът д-р Скот Мъри.

Следващата доблестна постъпка на Кяер беше да извика останалите футболисти, за да обиколят пострадалия и да образуват параван, през който телевизионните камери и любопитните зяпачи не могат да заснемат Ериксен. Естествено, след като се увери, че медиците имат достатъчно място, за да свършат работата си.

Кяер беше и първият, който отиде при съпругата на Ериксен – Сабрина. Разстроена тя слезе на терена, а той се опита да ѝ обясни ситуацията и да я успокои. В последствие към тях се присъедини и вратарят Каспер Шмайхел.

В последствие, след като стана ясно, че Ериксен е в съзнание, в стабилно състояние и лекарите вече се грижат за него, Кяер се върна на терена, за да довърши мача, предаде бТВ. Той беше сменен в 63-ата минута, а причината разкри селекционерът на Дания Каспер Хюлманд: „Кяер беше много разстроен. Двамата с Ериксен са много добри приятели. Опита се отново да играе, но беше невъзможно. Емоциите просто го победиха. Това е напълно логично“.

Въпреки загубата на Дания, тимът е победител – защото Ериксен е в съзнание, защото показаха какво е да си част от отбор и защото имат капитан, който заслужава поклон до земята!

Top
>