Вие сте тук
Начало > Спорт > СВЕТЪТ Е ОЛИМПИАДА

СВЕТЪТ Е ОЛИМПИАДА

Светът отново е олимпиада! Броени часове остават до откриването на най-големия спортен форум – олимпийските игри в Рио де Жанейро.

И точно когато спортистите тръпнат в очакване да се слеят с историята, то организаторите на игрите се борят с всички сили за нормалното започване на състезанията.

С красивите си планини, дългите плажни ивици и смесицата от култури и общности, Рио определено дава сериозна заявка за едно незабравимо състезание, но дали Бразилия е готова да приеме 31-те олимпийски игри?

Повече олимпийски игри са се сблъсквали с един и същи въпрос: Заслужава ли си да се харчи толкова много за тяхното провеждане? Милиарди долари се инвестират в реконструкцията на инфраструктурата на градовете-домакини, но какво всъщност остава след техния край? Е, погледнете руините в Атина и лесно ще стигнете до отговора.

Поради икономическата рецесия и политическите трусове в Бразилия, страната бе принудена да прекрои бюджета си за игрите, съобщава бТВ. Затова и  церемонията по откриването няма да продължи традицията да бъде по-внушителна и по-скъпа от предходните.

На 3 май Президентът на Бразилия Дилма Русеф вдигна победоносно факела с олимпийския огън при пристигането му в южноамериканската държава. Малко след това сенатът гласува за отстраняването на Русеф от президентския пост заради процедура по импийчмънт, след като тя беше обвинена, че е манипулирала държавния бюджет, за да прикрие реалната икономическа ситуация в страната по време на кандидат-президентската си кампания през 2014 година. До изясняването на случая, нейното място бе заето от вицепрезидента Мишел Темер.

Бразилия не успя да изпълни всички изисквания на Международния олимпийски комитет (МОК) навреме. Едно от нещата, които няма да функционират по план е новата линия на метрото, която свърза плажа „Ипанема“ с квартала „Бара“, в който са разположени по-голямата част от олимпийските обекти.

Проектът на стойност 3 млрд. и 100 млн. долара е ключов за спокойното движение на фенове и спортисти между различните зони на състезанието. Закъснението му по всяка вероятно ще се отрази зле на нормалното протичане на игрите.

През април част от крайбрежната велоалея „Тим Майя”, която бе построена специално за олимпийските игри, пропадна и уби двама души. Носещата конструкция беше съборена от силен вятър и големи вълни.

Броени дни преди началото на игрите една от трибуните на комплекса за състезания по ветроходство „Марина ди Глория“ се срути.

Причината също бе силният вятър в района на Рио. Заради него бяха наводнени и част от студията, от които ще се излъчва турнирът по плажен волейбол на плажа „Копакабана”.

Строителството на част от спортните съоръжения продължава и в момента.

Top
>