Вие сте тук
Начало > Новини > Интервю > ТЕДИ ЕРОТЕЕВА: СЪРЦЕТО МИ КОПНЕЕ ЗА НАРОДНАТА ПЕСЕН

ТЕДИ ЕРОТЕЕВА: СЪРЦЕТО МИ КОПНЕЕ ЗА НАРОДНАТА ПЕСЕН

Младата надежда на българския фолклор Теди Еротеева е участвала в много фестивали, сред които е и „Пирин-Фолк“ през 2015г. Поставила си е за цел да докосне сърцата на хората и да ги накара да се влюбят в българските народни песни, така както тя самата.

От колко годишна се занимаваш с музика?

От малка пея по хорове и имам такива участия. Но с народна музика специално се занимавам накъде от 14 годишна.

Защо си избрала стилизираната народна носия, а не автентичната?

Аз много се възхищавам на автентичните носии, дори в момента си правя две. Но реших да започна със стилизирани костюми, в които да има българското, защото така го усетих. Но въпреки това, в бъдещи проекти мисля да включа и традиционната българска носия.

eroteevaКакви песни пееш? За какво се пее в тях?

Започнах с песни за комити, защото те са ми най на сърце. Въпреки, че съм млада, бавните песни ми прилягат най – много. Тях ги изпълнявам с най – голяма страст. На последък пея и песни за любовта, за гурбетчийството и се придържам към пиринското звучене. На участия разбира се, изпълнявам песни от всички фолклорни области на България.

Сама ли пишеш текстовете на песните си?

Всичките ми авторски песни са с мои текстове. Даже на някои от тях и музиката е моя.

От малка пееш, снимаш клипове, но не учиш музика?

Да, това е голям парадокс. Аз уча фармация в Софийския университет. Музикалното ми образование го получавам може би с опита. Мисля, че най – добрият учител е опитът. Разбира се, имам удовоствието да познавам хора, които са невероятни музиканти и певци, които са ме научили на много неща, дали са ми основата, за което им благодаря. Моят приятел също е музикант. Той също ме учи на много тънкости в занаята.

А къде е общото между музиката и фармацията?

Ами, не знам кое е общото. Сигурно аз съм общото между тях. Имам страст да уча. Искам да съм интелектуално грамотна. В същото време сърцето ми копнее да пее.

От къде черпиш вдъхновение?

От много места, но най – вече от моето село Бельово. То се намира в Пирин. То е може би най – голямото ми вдъхновение. Не случайно и повечето ми клипове са снимани там. Обстановката е невероятна, къщите са изцяло във възрожденски стил, има невероятни храмове. Една от най – големите църкви в югозападна България се намира именно там. И всъщност това е моето вдъхновение. Много ми влияят и старите исторически филми като „“Мяра според мяра“, „Време разделно“ и т.н.

Има много известни изпълнители от Пиринския край. От кои се учиш?

Има неверотни певци не само от Пиринския край, а от цяла България. Аз се възхищавам на една певица, която вече не е сред живите – Васка Илиева. Нейните песни са невероятни. Също и начина, по който са поднесени. Има много изпълнители, от които взаимствам, уча се на по – добри неща.

 

Top