Вие сте тук
Начало > Спорт > УЛИЧИХА СПОРТИСТ № 1 НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2015 В УПОТРЕБА НА МЕЛДОНИЙ

УЛИЧИХА СПОРТИСТ № 1 НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2015 В УПОТРЕБА НА МЕЛДОНИЙ

Най-добрата българска лекоатлетка Габриела Петрова е била уличена в употребата на мелдоний, който придоби популярност около положителната допинг проба на тенис звездата Мария Шарапова.

Петрова е дала положителна проба при извънсъстезателен тест в България на 6 февруари. Тя се е отказала от отваряне на Б пробата в очакване на генерално решение по въпроса от Световната антидопингова агенция.

Българската състезателка твърди, че за последно е ползвала веществото през октомври. То беше забранено от WADA от 1 януари 2016 г., но през тази година редица спортисти от бившия Съветски съюз дадоха положителни проби, пише Капитал. „Милдронат“ (търговското название на мелдония) не е регистрирано за продажба в България и е популярно именно в страните от бившия СССР.

Петрова спечели сребро в тройния скок от европейското в зала в Прага миналата година. След това се представи много силно и стана четвърта на световното в Пекин. Тя беше избрана за Спортист номер 1 на България в края на миналата година.

Правата на Петрова са спрени, заяви за „Дневник“ мениджърът ѝ Веница Атанасова. Последното участие на атлетката Балканското първенство в зала в Истанбул, където на 27 февруари взе титлата с 14.32 метра.

„Габриела и треньорът ѝ се отнасят много професионално. Щом през октомври беше обявено, че медикаментите, съдържащи мелдоний, са забранени от 1 януари 2016 г., спряха употребата. Няма да отваряме Б пробата, но ще запазим А пробата за допълнителни изследвания“, каза Атанасова за „Дневник“.

„Габриела не е обвинена в нищо, нито са ѝ спирани състезателните права. Единствено сме информирани, че има положителна проба“, добави тя.

Досега няма нито един наказан състезател за употребата на мелдоний.

Top
>