Вие сте тук
Начало > FAMOUS > ЮЛИАН ВЕРГОВ РАБОТИЛ КАТО БАРМАН

ЮЛИАН ВЕРГОВ РАБОТИЛ КАТО БАРМАН

юлиан-вергов

Секссимвол, звезда на театъра, киното и пълна противоположност на останалите си колеги, попадащи в клюкарските рубрики заради нови афери с красавици и колежки от бранша. Това е Юлиан Вергов – един от най-обичаните актьори на България, който преди броени дни отбеляза 52-ия си рожден ден, отново без да се преструва на „звезда”, а чествайки скромно и тихо празника си.

„Звезда?! Пет човека сме на кръст в тази държава и няма смисъл да се правиш на голямата работа. Каква звезда съм аз?”, смее се по свой адрес актьорът от Народния театър.

Вергов е прочут от години с ролите си, но напоследък се връща към онова, което го прави известно лице и му дава посоката уверено да се снима в реклами. Малцина знаят тайната как изгрява всъщност Юлиан Вергов още, когато никой не разпознава русия красавец по улиците, а сцената още не е открила таланта му. Изгрява като… манекен. Дори не и като модел. Преди години, българска фирма за ски-облекла решава да заснеме млади и красиви българи за един от каталозите си. На снимките попада и Юлиан – напълно непознато лице за широката публика, който се наема да облича полари и ски-костюми срещу хонорар и да позира с щеки и ски на син фон.

ЮЛИАН ВЕРГОВ ХВЪРЛИ 7 БОНА ЗА КОСТЮМ

До него е Маргарита Хранова – певицата просто идва на снимачната площадка, за да види как се справя като манекен на дрехи и собствения й син Кристиан. Двамата с Вергов са звездите в каталога, а фирмата успява с усмихнатите им лица и шеговити „замеряния със снежни топки” в кадрите да даде живот не само на екипите си, но и на популярността на младия актьор, който след години ще е сред родните секссимволи на сцената и киното.

Тази роля дълго време остава забравена за самия Вергов, който предпочита да се фиксира върху театралното си образование в „Любен Гройс”, а и след време признава, че не би се снимал в каквото и да е. Е, изкушението днес да рекламира смарт-часовници, очила и дори ферми за животински продукти има и своите позитиви – актьорът е далеч от времето, в което се явява на снимки в каталози, за да изкара пари. Днес прилича на Джеймс Бонд, позирайки със смокинг на ултра-скъпа яхта, рекламирайки часовник. И не, не би приел да рекламира подобно на свои колеги каквото му предложат само срещу пари.

Поведението му винаги е директно, остро и рязко. Самият той признава, че честността му понякога му пречи, но в България е така. А и се налага и в общуването да влиза в роля. „В България е по-добре да гледаш лошо. В чужбина дори походката на мъжете е различна – по улиците няма гангстери”, казва звездата от „Тя и той”. Лошо не гледа, но така признава, че се държи от малък – според възрастните и учителите. Дори го изхвърлили от две училища.

МАЗЕН СКАНДАЛ МЕЖДУ ЮЛИАН ВЕРГОВ И ДЪЩЕРЯ МУ РАЗТРЕСЕ ЖИЛИЩНА КООПЕРАЦИЯ 

„Момчешките ми мечти са да стана боклукчия, ама на онези старите контейнери. Ако го закъсам с актьорството, ще стана тираджия, например. Това исках като малък – да бъда боклукчия. Аз съм един софийски дришльо, изгониха ме от две училища, преди да установя, че искам да стана актьор. Просто ми се е случило нещо хубаво”, разказва Юлиан.

По думите му е бил проблемно дете в училище, но само за възрастните. След участието си във филма за Петя Дубарова, „Петя на моята Петя” в ролята на гаден педагог, си позволява да разкрие още малко от тайните на поведението си. „Роден съм 8 години след Петя Дубарова, но имах същите проблеми в училище. Дори реагирах по-експанзивно от нея. Иначе във филма играя лошият директор на елитно училище, „безмозъчен робот“ според една от репликите. В моя живот също имаше подобни директори. И в професията съм имал, но няма да говоря, защото е колега актьор. Битуваше едно мнение на учителите, че успехът и дисциплината вървят ръка за ръка, което не е вярно. Представете си – аз получавам шестица, радвам се малко по-експанзивно и учителят ми казва: „Не, получаваш 5 – да се научиш как да се радваш”, разкрива Вергов. Акьорът признава, че цял живот е бил темерут. Запазената му марка са дръзкото поведение и смелостта. По-скоро страхът да каже „не знам”, „не мога”. Развива това си качество когато работи като барман.

„Трябваше да работя, докато уча във вечерното училище. Бях на 16, намерих си работа в Младежкия театър като сценичен работник. Работил съм барман. Жесток барман бях!”, припомня си актьорът. Коктейлите се отплащат – с тях Вергов успява да покрие таксата си в „Любен Гройс”, а оттам и с таланта му пътят към сцената е добре трасиран. Само че, това се случва чак когато Вергов е на 28 години…

„Не ме приеха във ВИТИЗ, защото съм възрастен, а имаше ограничения. Започнах да ходя по кастинги след това и така се случиха нещата. „Тя и Той” е първият сериал, който направих. Смятам, че актьор се става в театъра. В много от българските сериали има актьори, които са звезди, а всъщност не са стъпвали в театъра. След това се говори, че точно те театралничат. Актьорството е като спорта”, казва Вергов. И досущ като в спорта, поеме ли щафетата на един проект, не пипва друг. Според него едновременната работа в много снимачни проекти разпилява човека. Трудно намира време, тъй като се смята за неорганизиран. Време обаче намира за „жената на живота си”.

„Жената до мен никога няма да покажа, но жената на живота и сърцето ми е една – дъщеря ми Алена. Когато не я видя десетина дни, се побърквам”, казва той. За разлика от колегите си, които са прочути или с истеричните си връзки, свързани със скандали, откраднати партньори, дори побои и истерии, както и с другите, които имат по няколко деца от различни партньори, Вергов е от „старата школа”.

Алена е дете от брака му с бившата асистентка на Къци Вапцаров – Ирина Ялъмова. Признава само, че това е единствената жена, по чийто адрес сърцето му изкрещяло – „предложи й брак”. Още от 13-годишна, Ирина се захласнала по 16-годишния батко при първата им среща на къмпинг „Арапя”. Юлиян участвал в масов бой в дискотека. „Мале, как може да го харесам?”, помислила си тогава.

ВЕРГОВ ПРЕПОДАВА „УРОЦИ ПО НЕМСКИ“ В КАЙРО

После той учил 4 лета във ВМЕИ, но му писнало от математика. Приели го в актьорската школа „Любен Гройс“ към НБУ. Ирина отишла там през 1988 г. на интервю за работа. Пред кабинета на ректора седял Юлиян и дръпвал от цигара. Той се оплакал на хубавото момиче от „системата”, а то му поискало цигара. Искрата пламнала, а след няколко разходки с кучетата им, той й предложил брак. До този момент дори не били спали заедно.

С годините двамата ту се разделят, ту се събират. Алена е най-голямото им щастие. А Вергов решава да продължи напред. Но само за себе си. Това не е за очите на клюкарите.Ала досущ като Джеймс Бонд, не може очите му да се спрат само на една жена. Ръцете да, очите… „Не може да се вторачиш само в една жена. Всеки човек си има лично пространство, което трябва да се спазва. Дълбоко ме възмущават някои, които разказват в кого са влюбени, с кого се разделят и защо. Някои хора си го търсят, да ви кажа – да пишат за тях, ако ще и лошо. Аз избягвам цялата тази шумотевица. Държа много на жена си. Тя ми дава всичко, защо ми е да търся друга? Ако не те кефи някоя работа или жена, по-добре се гръмни! Но никога няма да покажа жената на живота си пред медиите.

Top