Вие сте тук
Начало > Събития > ЗА ВТОРИ ПЪТ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ ПО РОДА СИ VPF ФОРУМ

ЗА ВТОРИ ПЪТ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ ПО РОДА СИ VPF ФОРУМ

евгени-евтимов

За втори поред път през 2020 г ще се проведе единственият по рода си VPF -Ветеринарен паразитологичен форум. Организатори на събитието са д-р Евгени Евтимов и д-р Георги Маринов.

Идеалната цел на форума е да информира работещите ветеринарни лекари за новостите в профилактиката и терапията на паразитологичните заболявания.

Информацията има за цел да поддържа висок професионален статус на развиващите се лекари, защото голям част от паразитните заболявания са общи за животните и човека. За жалост профилактиката в хуманната медицина на паразитозите е слабо застъпена и докато в Малта децата се обезпаразитяват всеки месец за вътрешни паразити, тук в България евентуално само при нужда и когато вече е крайно положението.

Културата на българина в тази насока се свежда до това да обезпаразитява всеки месец или през два своите животни, а себе си никога. Какво показва статистиката? Специално за тази година има бум на кърлежовите ухапвания, както при хора, така и при животни.

Пак по статистика за този сезон десетки клиенти от нашите клиники се разболяха от лаймска болест вследствие на ухапване от кърлеж, и пак по статистика на института по заразни и паразитни болести 90% от кърлежите в София са носители на лаймска болест.

Конспиративно или не, лаймската болест е и биологично оръжие. Защо в град с концентрация на 2 млн души, 90% носят причинителя на болестта? Много въпроси, малко отговори. Надяваме се, чрез нашата инициатива и провеждането на този форум всяка година да повишим културата за здраве, както на хора, така и на животни .

Top