Вие сте тук
Начало > FAMOUS > famous > ЗАПОЧВА СЪБОРЪТ В РОЖЕН

ЗАПОЧВА СЪБОРЪТ В РОЖЕН

В местността Рожен в Родопите се открива Националният събор на народното творчество и животновъдство „Рожен – 2016“. В проявата ще вземат над 4 хиляди фолклорни изпълнители от страната и чужбина. Очаква се събитието да бъде посетено от над 300 хиляди души. Огромен трикольор с тегло от 800 кг бе разпънат за събора на площ от 8 декара.

Съборът започва на 15 юли 2016 г. от 10:30 часа на Роженските поляни с концерт, в който ще участват фолклорният ансамбъл „Родопа“ – Смилян, сборни гайдарски оркестри от „101 каба гайди“, „100 каба гайди“ и др.

Председателят на парламента Цецка Цачева ще отправи приветствие и тържествено ще открие фолклорния събор. След това по традиция ще прозвучи песента, която се смята за химн на Родопите – „Бела съм, бела, юначе“.

В продължение на три дни ще бъдат представени народна музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии, както и традиционни български занаяти, пише Дарик. Съборът включва национален фолклорен конкурс „Рожен“, етнографски и музейни експозиции, изложение на селскостопанска и горска техника, на млечни и месни продукти, био храни и напитки, народни игри.

Заради Роженския събор се ограничава движението през прохода „Рожен“ през периода 15 – 18 юли.
С цел спокойното провеждане на събитието и недопускане на пътни инциденти и нарушения на обществения ред, полицията предприема допълнителни мерки. В района на събора ще патрулират униформени служители, движението там ще се регулира от пътни полицаи.

Създадена е времена организация на движението на моторни превозни средства и алтернативни маршрути:

От 6 часа на 15 юли до 6 часа на 18 юли се ограничава движението на превозни средства през прохода „Рожен“, в участъка от път ІІ-86 Пловдив – Чепеларе – Соколовци – Смолян, от отклонението за курортен комплекс Пампорово до с. Соколовци. Въвежда се временна организация за движение по направленията Пловдив – Смолян и Смолян – Пловдив.
Транзитно преминаващите моторни превозни средства могат да използват маршрута: Проглед – к.к. Пампорово – Смолян – Соколовци и обратно. През този период, отпада забраната за движение на МПС с маса с товар над 3,5 т. по републикански път ІІІ-8641 Пампорово – Смолян.

Промените в режима на движение ще се сигнализират с пътни знаци и указателни табели, а водачите ще бъдат пренасочвани от пътни полицаи. В района на събора движението ще се регулира от служители на МВР.

Поради очаквания повишен трафик по път II-86 Пловдив – Смолян, е препоръчително водачите на товарни автомобили да използват следните обходни маршрути:
– Пловдив – Кричим – Девин – Стойките – к.к. Пампорово – Смолян и
– Пловдив – Кърджали – Ардино – Смолян и обратно.

От ГД „Национална полиция“ припомнят на шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват стриктно изградената сигнализация и указанията на контролните органи.

Top
>