Ястията от сурова риба, т.н.р суши, са все по-популярни у нас, особено сред жадните за слава младежи. Лекарите обаче предупреждават, че те могат да доведат до заразяване с паразити, които се „заселват“ в черния дроб. Те могат да доведат дори до развитието на онкологични заболявания.
Затова няма нищо чудно, че в Тайланд има такъв висок процент на болни от рак на жлъчните пътища и на черния дроб.
Азиатците често ядат сурова риба с подправки – поведение, което се прехвърли в Европа и сега всички го приемат за мода в храненето. В същото време обаче плоските червеи сладководните риби могат спокойно да проникнат в жлъчните пътища, пише „Уикенд“. По този начин се предизвикват чести възпаления през годините. А те, както е известно, водят в крайна сметка до рак, уточняват лекарите.
Според онколози сушито е наистина вредно и не бива да се консумира.