Вие сте тук
Начало > Любопитно > ТОП 10 НА ПАРАЗИТНИТЕ ДУМИ, НИКОГА НЕ ГИ ИЗПОЛЗВАЙТЕ

ТОП 10 НА ПАРАЗИТНИТЕ ДУМИ, НИКОГА НЕ ГИ ИЗПОЛЗВАЙТЕ

В последните години се забелязва тенденцията все повече да си пишем и по-малко да говорим, а срещите ни стават предимно в социалните мрежи. Хората скъсяват думите, променят начина си на говорене и избягват да четат книги, което води до обедняване на речника. Ето и десет думи, които е хубаво да изкореним от нашия:

Кофти 
Все по-често тази дума се използва и то не само от тинейджърите, ами и от големи хора, на които никак не им отива. На всяка неприятна ситуация на света явно може да се отговори с „Кофти!“

В смисъл 
Използва се непрекъснато, а иронията е, че няма никакъв смисъл от това да поясняваш нещо с „в смисъл“. Явно липсата на подходящи думи, с които да обясниш нещо, е причината за честото му използване. Повечето хора дори не осъзнават колко често го казват.

Викам 
Много често, когато някой се опита да пресъздаде диалог, се започва: „Аз викам „После ще се видим“ и той ми вика, че няма да може. Аз викам, че по-късно ще се чуем тогава и му викам да не забрави да си вземе ключовете.“

Мерси 
Не може да говорим на някого на „Вие“ и в следващия момент, когато направи нещо за нас, да му кажем „мерси“. Няма нищо лошо в думата, но много по-хубаво е, ако БЛАГОДАРИМ.

В предвид 
90/100 от хората смятат, че е правилно да кажеш, че имаш нещо в предвид. Думата „предвид“ е достатъчна сама по себе си и „в“-то отпред е напълно излишно и неправилно.

Човек (като обръщение) 
Все по-често се случва да чуваме разговори, в които присъства това обръщение. „Човеек, да знаеш какво стана вчера“ или „Хич не ми се разправя, човек.“

Междувпрочем 
Познайте, такава дума няма! Някои хора смятат, че звучи по-интелигентно и завъртяно и затова я използват непрекъснато.

Сори 
Оказва се, че и малки и големи все по-често използват „сори“ вместо „извинявай“. Не изглежда никак добре голям човек да ти се извини по този начин.

Нали 
„Казвам му аз, нали, че ще почвам нова работа. И нали си ме знаеш, даже и заплатата си каза. Викам му нали, че почвам от утре и той се зарадва.“ Паразитна дума, която доста дразни тези, на които се налага да я чуват.

Фактически 
Абсолютно ненужна дума, която не носи никакъв смисъл, а само запълва липсата на подходящи думи и показва липсата на богат речник.

Top
>