Вие сте тук
Начало > Новини > ИЛИНДЕН Е, НЕ ВЛИЗАЙТЕ В МОРЕТО

ИЛИНДЕН Е, НЕ ВЛИЗАЙТЕ В МОРЕТО

Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността „Пророк и предсказател на великите Божи дела“, „Ангел в плът“ и „Предтеча на Второто Христово Пришествие“.

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви ( на 20 юли ) като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Важно е да се отбележи, че това поверие е чуждо на православната ни вяра и църква и е изцяло езическо. Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. Денят на свети пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници.

Според народното поверие, какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

На 20 юли се чества също и деня на Илинденско-Преображенското въстание у нас.

снимка: Зорница Гатева

Top
>