Вие сте тук
Начало > EXCLUSIVE > ПЛАШАТ СЪРВАЙВЪРА ДАНАИЛ С 3 ГОДИНИ ЗАТВОР В УЗБЕКИСТАН

ПЛАШАТ СЪРВАЙВЪРА ДАНАИЛ С 3 ГОДИНИ ЗАТВОР В УЗБЕКИСТАН

данаил danail

Един от финалистите на последния „Сървайвър“ Данаил Стоянов изпадна в куриозна ситуация по време на пътуването си в Узбекистан.

Дани е бил задържан на автогара в Ташкент заради притежанието на дрон. Това било против закона на държавата, за което обаче нашето момче изобщо не бил запознат. Още повече, че преминал успешно летищните проверки при влизането му в Узбекистан.

„Става въпрос за 240 грамов дрон, с който съм пътувал в още 30 държави. Малко е малоумно, но тук това се постава под съмнение за шпионаж, ако не си го регистрирал, имаш лиценз за дрона и още какви ли не документи. Иначе се води незаконно да притежаваш дрон в Узбекистан“, разказа Данаил.

Младокът, който е студент в Китай твърди, че изобщо не е ползвал джаджата в последните 6 месеца, което при проверка на дрона би трябвало да го оневини. В противен случай, съдебната власт на азиатската държава може да го осъди и да му лепне до 3 години затвор, както гласи местния закон.

„От една страна съм гневен, защото минавам границата, а на мен винаги ми гледат багажа и паспорта по 20 минути. Тогава не могат ли да ми кажат, че не може да се влиза с дрон?“, възмущава се Дани, който осъзнава, че непознаване на закон, няма как да е оправдание.

„Аз съм си като истинските нарушители, независимо, че не съм влезнал с умисъл с този дрон“, категоричен е студентът. „Получих информация и за друг българин, който също е влязъл с дрон преди време, но разбрал за закона и си го разфасовал на части, а след това си го върнал в България необезпокоен“, разказа още Стоянов.

В следващите дни предстои да се разгледа делото, като от българското посолоство в Узбекистан оказват нужното съдействие на Данаил в процеса, отбеляза още той. Момчето се надява, че всичко ще приключи благоприятно и ще успее да продължи с пътешествието си, тъй като на 4 август е насрочен по план следващият му полет, предаде „Хотнюз“.

Top
>