Вие сте тук
Начало > Любопитно > ЕТО В КОИ ДЪРЖАВИ НЕ ТРЯБВА ДА ОСТАВЯМЕ БАКШИШ

ЕТО В КОИ ДЪРЖАВИ НЕ ТРЯБВА ДА ОСТАВЯМЕ БАКШИШ

Оставяте ли бакшиш? Според специализирания уебсайт TripAdvisor американците оставят най-щедрите бакшиши в света.

Около 60% от американците признават, че оставят бакшиш за услугите, които ползват, но само защото така е прието в САЩ. Голяма част от персонала в различни други държави не очаква да получи бакшиш за извършената услуга.

Например – сервитьорите в САЩ получават 2.13 долара на час и разчитат основно на бакшишите като основен доход. Прието е стойността на бакшиша тук да е между 10 и 20% (обикновено 15 на сто). В Австралия те получават около 15 долара на час.

Австралия

Не е задължително да оставяте бакшиш. Е, ако все пак го направите – няма да ви върнат парите. Средната заплата на сервитьорите тук е 15.38 долара на час.

Белгия

Повечето сектори в страната включват такса за услугата директно към сметката. Или иначе казано, може да не оставяте бакшиш в ресторант и при ползването на такси.

Китай

Малко е объркващо. Наистина. Например – обидно е да оставите бакшиш на шофьорите на таксите, но заради многобройните туристи, все повече гидове разчитат на тях като допълнителен доход. Т.е. можете да им оставите бакшиш, но има вероятност той да бъде отказан.

Дания

Според законите в страната всички такси, включително и бакшиша, са включени в цената, която получавате. Освен това – заплатите им са в пъти по-високи от родните, тъй че наистина няма нужда да го правите.

Естония

Бакшишите не са включени към сметката ви в Естония. Въпреки това не сте задължени да оставите и стотинка над стойността на ползваните от вас услуги.

Финландия

Никой не очаква от вас да оставите бакшиш. Таксата обслужване е включена в цената.

Франция

Таксата обслужване и тук е към сметката, затова може да не оставите допълнителни средства на сервитьорите. Ако обаче го направите, никой няма да се разсърди.

Исландия

Таксата за обслужването е включена в услугите на ресторантите, кафенетата и такситата.

Италия

Между 1 и 3 евро са добавени към сметката ви за всяка услуга в Италия. Е, все пак може да оставите 1 долар или 1 евро, ако с това ще се почувствате по-добре.

Япония

Не го правете. Не оставяйте бакшиш, особено в Япония. Това може да се сметне дори за обидно.

Малайзия

Към сметката ви обикновено се добавя такса за обслужване от около 10%, тъй че няма нужда да оставяте бакшиш. За ресторантите и баровете – все пак може (но не е задължително) да оставите между 1-2 долара.

Нова Зеландия

Наистина – няма нужда да го правите, тъй като служителите са добре платени, подобно на Австралия. Е, все пак, ако ви обслужва студент, който работи почасово, той ще разчита на бакшиш, тъй като заплатата му не е като на по-старшите в занаята.

Сингапур

Около 10% от сметката ви ще е за обслужването. Имайте обаче предвид, че тези пари не отиват директно при обслужващия персонал. В случай че сте много доволни от предоставените услуги, трябва да предадете бакшиша си директно на сервитьора.

МЕСТАТА, КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПОСЕТИШ В ДУБРОВНИК

МЕСТАТА, КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПОСЕТИШ В ДУБРОВНИК

Top