Вие сте тук
Начало > FAMOUS > ЗАХАРИ БАХАРОВ СРЕЩУ БРАТ СИ ЯВОР

ЗАХАРИ БАХАРОВ СРЕЩУ БРАТ СИ ЯВОР

Братята Захари и Явор Бахарови за първи път застават един срещу друг в борбата за най-престижните награди “Икар”, стана ясно на пресконференция в “Перото” вчера. Разликата е само в това, че Захари е номиниран за главна мъжка роля, а Явор за поддържаща.

“Аз ще го взема, ти ще ми ръкопляскаш”, пошегува се с по-големия си брат Явор малко след като разбра, че двамата с батко му ще имат честта да вземат статуетката „Икар“.

Иначе представлението “Танцът Делхи” на Галин Стоев в Народния театър води по номинации за наградата на Съюза на артистите. По традиция статуетките за постижения в театралното изкуство ще бъдат връчени в Деня на театъра – 27 март, в Народния театър, а актьорите Иван Иванов и Васил Михайлов ще получат почетните награди за цялостно творчество.

Стоев, Стайко Мурджев и Явор Гърдев си оспорват наградата за режисура, съответно за “Танцът Делхи” от Иван Вирипаев в Народния театър, “Еквус” от Питър Шафър в Младежкия театър и “Пияните” отново от Вирипаев, но в “Зад Канала”.

Представлението на Стоев, с което той се представи и на новия си пост като артистичен директор на театъра в Тулуза, Франция, има цели две номинации за главна женска роля – на Радена Вълканова и Радина Кърджилова, поддържаща женска роля – София Бобчева, сценография (Никола Тороманов), майсторско техническо осъществяване, пише “България днес”.

Друг спектакъл със сериозно присъствие в номинациите е “Лисичета” от Лилиан Хелман на Бина Харалампиева отново в Народния театър, с номинации за водеща женска и мъжка роля (Теодора Духовникова и Иван Юруков) и поддържаща женска – за Ана Пападопулу. Постановките на Народния театър водят с общо 10 номинации. За главна мъжка роля са номинирани още Захари Бахаров за изпълнението си като Бае Славе в “Чамкория” и Мариус Куркински за авторския му моноспектакъл “Черното пиле” по разкази на Николай Хайтов.

Top