Вие сте тук
Начало > Новини > ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Днес православният свят празнува възкресението на Божия син Исус Христос на третия ден от разпъването му на кръста. Възкресение Христово, Пасха или Великден – това е най-големият и най-тържествен празник, който църквата ни чества, защото благославя победата на Христа над смъртта, изкуплението от греха и вечното спасение.

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие Благодатния огън в столичния храм-паметник „Св. Александър Невски”. За първи път тази година в церемонията взеха участие и гвардейци. Патриархът внесе Благодатния огън, за да запалят свещите в храма, пише Факти. Тържественото богослужение започна в 23,30 ч, когато патриарх Неофит започна празничната полунощница. Той влезе в храма заедно с президента Росен Плевнелиев.

„Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, след като и през тази година изминахме заедно дългото и спасително пътуване на Великия пост, след като заедно с Господа отново преживяхме Неговите страдания и кръстна смърт, в утрото на Третия ден всички ние, следвайки жените-мироносици, отново заедно бързаме към празния гроб, за да възвестим на света нечуваната и с нищо несравнима вест: „Христос воскресе!”,

започна посланието си Неофит.

Top
>