Вие сте тук
Начало > FAMOUS > famous > ИЗЧЕЗВА ЛИ ПОСТИГНАТОТО СЛЕД СПИРАНЕТО НА ТРЕНИРОВКИТЕ?

ИЗЧЕЗВА ЛИ ПОСТИГНАТОТО СЛЕД СПИРАНЕТО НА ТРЕНИРОВКИТЕ?

Днес ще си поговорим за това, дали е вярно, че след спиране с тренировките всичко изчезва и това прави спорта „най-неблагодарния”?

Всички сте чували, че фитнесът бил неблагодарен, защото като спреш да тренираш всичко изчезвало. Други пък са привърженици на това, че големите мускули след години започват да висят като сланини и тн. Разбира се, типично в мой стил ще опровергая това, като разясня на нормалните хора, интересуващи се от спорт и хранене, кое на какво се дължи.

Първо да започнем с това, че резултатите изчезвали веднага щом спрете да тренирате. Ами напълно нормално е, когато ежедневно напомпвате мускулите си чрез тренировки и вдигане на тежести, те да стоят свежи и подути и да увеличават обема си. Идеята е заложена в ДНК-то ни като човешки същества. Когато вдигаме тежести, организма ни се бори да се справи по-лесно с това и от там следва, че уголемява обема на мускулните влакна – раздува ги.
Тогава трениращите изненадват телата си, като взимат още по-големи тежести и така процеса става безкраен а растежа продължава. След това обаче идва моментът, в който да речем спирате с тренировките. Тогава тялото ви веднага започва обратния процес, защото вижда, че няма нужда да хаби ресурс и да поддържа големи мускули, когато те не се използват. Тоест, вдигаме тежести – поддържаме подути мускули. Спирате с тренировките – мускулите се свиват и губят обем, за да не хаби тялото ви ресурс да ги поддържа. Това далеч обаче не значи, че губите всичко изградено с времето, просто то свива своя размер и губи този тонус.

Сега да поговорим затова, че мускулите висели като сланини, когато спрете да тренирате. За момент отново се спираме на това, че те не стоят вече така свежи и подути и казано с прости думи са по-меки. Да, може би се създава илюзията за „увисване”, но да ви попитам – за това ли ще се хванете? Че на някой, поддържал 20 години страхотна физика, сега му била малко по-мека и разтеглива кожата и вече „не бил във форма”? Ами останалите господа, които цял живот висят и едва дишат, влачейки шкембетата си? Или дамите, носещи предимно клинове, чийто целулит се вижда от хеликоптер? По-добре ли е да изглеждате цял живот така, отколкото да спортувате и да имате страхотна физика, пък после нека някой комплексар обсъди на висок глас, че „всичко ви е изчезнало и увиснало” едва ли не?

Аз лично смятам, че спортът ще ви даде толкова, колкото давате вие за него! Тялото ви ще изглежда така, както се потрудите да бъде! Няма физика без труд и пот, няма и вечни резултати. Естествено, че една жена, която е свалила 15кг с тренировки, а после се е наяла като прасе за 5 месеца и е готова да експлодира от тъпкане с пържени картофи и банички, ще каже – „ Фитнесът не струва- веднага като спрях имах йо-йо ефект”! – Отговора ми е – ХА-ХА! Остава пък да нямаше!

Извод: Ядеж пици и банички – имаш сланини и целулит, ядеж салати, ядки, плодове, семена, риба, месо и още хиляди разнообразни и здравословни неща – имаш добре балансирана физика, нормален процент подкожни мазнини и хубава визия!

Е.. отново ще има засегнати, но ще има и такива, на които ще дам хъс и мотивация! Така, че вие сами избирате от кои сте! Лека вечер, приятели!

Илиян Найденов, персонален фитнес инструктор и състезател по културизъм към БФКФ

Top
>