Вие сте тук
Начало > Шоу > КРИС ЗАХАРИЕВ Е БЪЛГАРСКИЯТ ПОСЛАНИК НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КИНОНАГРАДИ LUX

КРИС ЗАХАРИЕВ Е БЪЛГАРСКИЯТ ПОСЛАНИК НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КИНОНАГРАДИ LUX

крис захариев kris zahariev

Насърчаването на споделените европейски ценности и културното многообразие сред младите хора винаги е било приоритет на Европейския парламент. Какъв по-добър посредник от киното, за да се създаде разгорещен дебат относно европейските идеи? Това е и целта на награда LUX – Европейската филмова награда на публиката.

Създадена през 2007 г. от Европейския парламент, наградата LUX има за цел да подпомага разпространението на европейското кино.

Сред номинираните през годините попадат и български филми като „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Източни пиеси“ и „Урок“.

От 2020 г. тя се връчва като Европейска филмова награда на публиката в партньорство с Европейската филмова академия, Европейската комисия и Europa Cinemas, предаде bTV. От тази година победителят се избира чрез гласуване както на евродепутатите, така и на обществеността.

ВЛОГЪР ИЗЯДЕ ХЛЯБА НА АЛЕКС ПЕТКАНОВА В “БЪЛГАРИЯ ТЪРСИ ТАЛАНТ”

И трите номинирани филма за тазгодишното издание вече имат и номинации за „Оскар“. Това са „Тяло Христово“ на Ян Комаса, „Колектив“ на Александър Нанау и „Още по едно“ на Томас Винтерберг.

Като продължение на филмовата награда от 2010 г. е част и проектът „27/28 пъти кино“ – 10-дневен интензивен курс за млади европейски кинолюбители и ентусиасти във Венеция. Те стават най-младото жури на фестивала във Венеция и посланици на наградата LUX в своята страна.

За настоящото издание на наградата българският посланик е Крис Захариев – един от най-популярните влогъри в България, автор на уеб сериала „Да се изгубиш нарочно“ и дигитален водещ на новия сезон на „България търси талант“.

Top
>