Вие сте тук
Начало > Шоу > ЛЕОНАРДО ДИ КАПРИО ДАРИ 15 МЛН. ДОЛАРА ЗА ЕКО КАУЗИ

ЛЕОНАРДО ДИ КАПРИО ДАРИ 15 МЛН. ДОЛАРА ЗА ЕКО КАУЗИ

 Холивудската звезда Леонардо ди Каприо дари 15 млн. щатски долара за екологични каузи. От тях 3.4 млн. долара отиват за Еквадор. От фондацията на актьора съобщиха, че ще подпомогнат няколко екологични сдружения и организации, които се  борят срещу американската петролна компания „Шеврон“, която е виновник за петролен разлив край бреговете на Рио де Жанейро през 2011 година.

„Шеврон“ е виновник и за замърсяване на джунглата в Амазония преди години. Фермерите от Еквадор твърдят, че не могат да отглеждат земеделска продукция или животни в тези райони заради замърсяването. През 2007 г. еквадорският президент Рафаел Кореа започна инициатива за привличане на дарения, които да стимулират възстановяването на околната среда.

Актьорът ще финансира изграждането на курортно селище на малък остров край бреговете на държавата-джудже Белиз в Централна Америка. „Трябва да направим нещо, което да промени света – казва Ди Каприо. – Не бих могъл да отида до Белиз и да построя нещо подобно, ако не беше идеята, че може да се направи нещо за околната среда.“

Ди Каприо стана посланик на Организацията на обединените нации по въпросите за климата. Във впечатляващата си реч пред делегатите на ООН преди време актьорът заяви: „Бедствието на климатичните промени вече е отвъд личния избор, който отделните хора правят. То зависи от решенията и изборите на индустриите и правителствата ни.“

На церемонията по откриването на Световния икономически форум в Давос американският актьор Леонардо Ди Каприо бе удостоен с награда за неговата съпричастност и активна дейност във връзка със замърсяването на околната среда: „Заедно трябва да се борим за съхранение на добрия климат на нашата планета и да бъдем против необратимите разрушения, мащабът на които дори не можем да си представим. Ние просто не можем да допуснем, че бъдещето на човечеството ще стане жертва на алчността на големи нефтогазови корпорации”, казва още Леонардо Ди Каприо.

Top
>