Вие сте тук
Начало > FAMOUS > famous > НЕ ИГРАЙТЕ POKEMON GO!

НЕ ИГРАЙТЕ POKEMON GO!

Тези редове са посветени на феномена, който завладя целия свят буквално за часове и накара хората да ходят като зомбита по улиците с телефоните си. Pokemon GO! Преди да започнете да я играете, прочетете внимателно следващите редове, за да научите какви опасности крие тази игра. Ако някой все още не е разбрал какво е това Pokemon GO, значи може би е живял в пещера през последните няколко дни, но все пак накратко ще ви обесня.

Най-общо казано играта използва Google Maps, като на определени или случайни места по картата се поставят различни покемони или награди, до които вие трябва физически да отидете, за да се сдобиете с тях.

Примерно ходите си по Витошка и ви изкача някакъв покемон, който вие може да заловите. На пръв поглед една доста интересна и иновативна игра, която кара децата, а и възрастните да се движат и да излизат от домовете си, за да я играят.

Има обаче и скрита опасност зад всичко това. Доста хора вече са започнали да се притесняват за информацията, която споделят, докато играят. Едва ли има човек, който не е наясно с това, че Google и Facebook ни следят, схемата се повтаря и в тази игра, но с много по-голям мащаб.

Нека да погледнем фактите само за няколко дни след излизане на играта, стойноста на НИНТЕНДО се покачила с 8 милиарда долара. Ще се запитате как може да се изкарат толкова много пари за безплатно приложение, ами много просто, от продаване на информацията, която идва от потребителите.

Конспиративните теоретици твърдят, а и аз лично нямам причина да не им вярвам, че всъщност играта използва вашата камера, за да сканира всичко около вас и тази информация отива в голяма база данни. Ако играете тази игра вие сканирате всички места, които посещавате, докато ловите покемони. Играта използва вашия гугъл акаунт и гугал мапс и най-малкото може да сканира вашия дом.

За да си го обясним по-нагледно си представете , че имате ВИП акаунт за google streetview, с който може да влизате и в отделните къщи. Разбира се, когато инсталирате приложението, се съгласявате с това, че всякаква информация от вашия телефон може да бъде използвана, но това не е изненада за никой, според мен ние имаме основания да се притесняваме, че тази теория е 100% истина, защото знаем как се търгува с нашата информация, която волно или неволно споделяме в интернет, а Pokemon GO е един доста силен инструмент за получаване на още по-голямо количество такава.

Имайте едно на ум за тази игра и преценете сами дали искате да давате толкова голямо количство информация на определени хора. А за тези, които вече е играят да внимават да не ги блъсне кола, докато ловят покемони.

Top
>